Skal du på spinning i helgen?

♥ Endelig fredag ♥

En liten arbeidsdag til så er det for mange av dere kanskje fri i helgen? Eller kanskje du fortsatt har sommerferie. Har du planer om å hive deg på en spinningtime i løpet av de neste dagene? 

Som spinninginstruktør selv har jeg vært borti mye rart på timene mine. Det jeg har merket meg, og det senteret jeg jobber på har fått mye tilbakemelding om er styrketråkk på spinning. Noen som sverger til dette? Prinsippet er at man har mer motstand på enn vanlig, altså at man da som regel ikke kan følge takten i musikken, fordi det er så tunge tråkk. Tanken bak dette er at man bruker spinningsykkelen til styrketrening på bena mer enn ved "vanlig" motstand. 

Mange har spurt meg om dette er hensiktsmessig, og da har jeg vært usikker på svaret. Rent fysiologisk sett vil jo tyngre motstand på pedalene gjøre at vi jobber mer og musklene blir utsatt for mer stress. Men vil styrketråkk gi bedre prestasjon på sykkelen?? Vil det øke oksygenopptaket og gjøre musklene mer motstandsdyktige mot melkesyre? 

Her har det vært mye diskusjon om styrketråkk kan sees på som styrketrening på sykkel, om teknikken i tråkket blir bedre og om det generellt har samme effekten som vi ser i muskler ved tradisjonell styrketrening

Hva tror dere??Forskere ved NTNU
har nå kommet frem til etter en studie av nettopp dette at styketråkk ikke har noe av de effektene nevnt ovenfor. Dette betyr ikke at styrketråkk ikke gir en treningseffekt for "mannen/kvinnen i gata", og de vil ikke avfeie dette som treningsmetode. Studien er gjort på GODT trente personer, noe som altså kan si at hvermansen ikke har vondt av metoden. Artikkelen er hentet fra aftenposten.no.

Dette betyr ikke at du skal kjøre med lettere motstand enn du pleier på neste spinningøkt! Du får selvfølgelig helseeffekt både med og uten styrketråkk, og det er viktig i den store sammenhengen.

Ett tips som er godt å ha med seg når man sitter på sykkelen er å virkelig høre på musikken, finne takten og faktisk legge på så mye at du må jobbe både ned og opp for å få pedalen rundt, Altfor mange sitter med pedaler som helt tydelig nesten går rundt av seg selv, noe som gir en generelt mindre effekt av timen. I tillegg blir det jo vanskelig når man reiser seg opp på sykkelen uten nok motstand :O)

Budskapet her er egentlig at vi kan fortsette som før, ikke vær redd for motstand og hard intensitet! Men kanskje det ikke er noe større effekt av å legge på så mye at vi nesten ikke får pedalene rundt og må kjøre vårt eget løp på spinningtimen. 

Spinning er derfor en type utholdenhetstrening som er svært effektvi bare vi tør å presse oss det lille ekstra!

Stikkord:

19 kommentarer

Erik

12.08.2011 kl.08:56

Supert innlegg om spinning og forskning!

KunnskapsrikTrening

12.08.2011 kl.09:26

Erik: Takktakk! Fint du likte det :)

Majajako

12.08.2011 kl.11:54

Har prøvd spinning 1gang, trudde jeg skulle dø fordi at jeg var så sliten!

Bra innlegg :)

KunnskapsrikTrening

12.08.2011 kl.12:32

Majajako: Hei! Så bra du likte innlegget :) De første gangene på spinning er det ofte vanskelig å tilpasse motstanden til hvor mye krefter vi har i løpet av timen. Men jeg lover at om du gir det en sjanse til eller to vil det bli bedre og bedre!

oiokey

12.08.2011 kl.14:24

Spinning er gøy ... eller, nei. Det er slitsomt! ;)
Jeg har prøvd spinning en gang, og jeg kunne godt tenke meg å spinne igjen! Det var utrolig gøy, men utrolig slitsomt. Jeg trodde jeg skulle dø. Så slitsomt var det. Jeg kan trygt si at jeg ALDRI har vært så sliten før som jeg var på spinningen den gangen.

catherinacelin2

12.08.2011 kl.14:28

Jeg har konkurranse på bloggen min om å bli ukensblogg + bloggvurdering + linking i sidemeny til din blogg + 50% på bloggdesign. Ta en titt innom denne linken :

http://catherinacelin2.blogg.no/1313150047_konkurranse.html

KunnskapsrikTrening

12.08.2011 kl.14:35

oiokey: Haha! Kan jo både være gøy + slitsomt da :O) Ha en fin helg, spinning eller ikke!

KunnskapsrikTrening

12.08.2011 kl.14:37

Shameonus: Hei! Jeg ble også super sliten etter første spinningtimen, vanskelig å justere motstand så man holder ut hele veien :O) Lover at om du gir det en eller to sjanser til vil du bli sliten, men du kan bestemme litt selv også! God helg

Lisbeth

12.08.2011 kl.14:41

Flott innlegg å lese før jeg skal på spinning om et par timer ;o)

KunnskapsrikTrening

12.08.2011 kl.15:01

Lisbeth: Så bra! Ha en super time :)

catherinacelin2

12.08.2011 kl.19:07

RE:

Begge foreldrene mine er muskelterapauter, lærer av dem :) ellers takk :)

Renate

14.08.2011 kl.00:46

Nå ble jeg nesten litt glad! Jeg elsker spinning og trener spinning 4-5 ganger pr uke, men synes styrketråkk er noe herk (synes det er en grusom måte å pine seg selv på) og styrer som regel unna de instruktørene som er mest begeistret for styrketråkk. Nå skal jeg fortsette å styre unna med god samvittighet!

KunnskapsrikTrening

14.08.2011 kl.08:11

Renate: Heihei! Så bra da!Alltid greit å kunne velge seg de instruktørene man liker best, og i tillegg med god samvittighet :) Ha en fin søndag!

14.08.2011 kl.14:18

Kan du ta en tur innom bloggen min ? er på slankern så jeg trenger så sårt litt motivasjon !

Levtil100

14.08.2011 kl.21:28

fin blogg! viktig med faktabasert blogging, det finnes mye "gym science" der ute :-)

KunnskapsrikTrening

14.08.2011 kl.21:42

Levtil100: Hei! Takk for det :O) Syns det er viktig å fortelle sannheten istedet for å sverge til "gym science" :O)

-treningsnanne

14.08.2011 kl.21:53

Kjempespennende lesning. :)

Skal følge bloggen.

KunnskapsrikTrening

14.08.2011 kl.21:54

treningsnanne: Hei! Takk for det :O) Spennende å lese på din side også!

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits