Kostholdsråd i media...

God morgen :O)

Som mange andre sitter jeg med morgenavisene ved frokostbordet, koselig med litt ro etter trening og før jobb. I verden, og kanskje spessielt i lille Norge er det viet utrolig mye plass til kostholds-diskusjonen i media. Hva skal vi tro og følge? I innlegget "Spiser du karbohydrater" satt jeg ting på spissen som en reaksjon mot dette sirkuset, og det vekket mye engasjement hos dere lesere! Akkurat det jeg ville :)

Problemet med den såkalte lavkarbo/LCHF livsstilen (ja det må være en livsstil og ikke en diett!), er at det ikke har eksistert så lenge at det har blitt forsket på ved kontrollerte studier. Jeg mener ikke at det å kutte karbohydrater til en viss grad er dumt, men igjen er det enkelt å forstå hvorfor man går ned i vekt:

 Det gjør oss mer bevisst på kosthold og vi tenker over hva vi putter i munnen.

 Av enkle fysiologiske grunner blir vi mettere av matvarer med proteiner og fett, så det er lettere å ikke overspise. 

 Kaloriinntaket går ned = Sannsynligvis negativ kaloribalanse

Vi skal heller ikke glemme at å kutte karbohydrater kan være gunstig for noen og ikke like effektivt for andre. 

Dagens aftenposten på nett har en artikkel om kostholdet fra 60-tallet, og at det er det sunneste. Dette er overskriften, men litt lengre ned er det en professor (i hva står det ikke..) som sier at store poteter ikke er det "sunneste". Det blir videre nevnt at vi ikke skal være redde for fettet, og det er jo i tråd med det som er i tiden nå? 

Poenget er at uansett hvordan man vrir og venner på temaet, er det VARIASJON og FORNUFT som gjelder :O)

"For sunn mat er to ting viktig: variert sammensetning og ikke for mange kalorier." Aha! 

Nøkkelen er kaloribalansen altså, det visste vi jo eller?


Ta en titt på denne dagsmenyen. Stemmer den med overskriften på artikkelen? 

FAKTA:Forslag til en god dagsmeny for en kvinne

 

 

 

Frokost: Lag eggerøre av 1?2 egg, 28 g mager hvitost og en liten teskje olivenolje. En kopp druer og en halv skive rugbrød med en teskje peanøttsmør på.

 

Lunsj: 125 g sjømat, en liten porsjon grønnsalat med tomat, paprika, løk, ett eple, en spiseskje lettmajones. Et halvt mini-pitabrød som fylles med sjømat og majones, eller en halv skive rugbrød.

 

Snack: 28 g mager hvitost, en halv appelsin.

 

Middag: 125 g kyllingfilet, brunes med en teskje olivenolje, litt småhakket løk, sopp og paprika, med en halv kopp snittebønner og en kopp knust tomat. Fersken til dessert.

 

Kveldsmat: 28 g kokt kalkunkjøtt eller annet hvitt kjøtt, (eller mager ost), en kopp jordbær (eller en halv kopp druer), seks peanøtter.

Kilde: Professor Berit Johansen på NTNU

 

Blir dere forvirret av "kostholdsrådene" i media?

Stikkord:

31 kommentarer

Stine Liverød

14.09.2011 kl.08:34

Uff, det er lett å bli forvirret med alt mediamas, jeg har nå valgt å ikke lese så mye mer av kostholdsinnlegg i aviser av disse grunner. I alle år har jeg prøvd å holde meg oppdatert, tvinge ned frokosten for ellers så `stopper jo forbrenningen`, har spist hver tredje timen for dette `holder forbrenningen igang`osv, men da jeg sluttet å følge alle disse rådene, og heller spiser NÅR jeg er sulten, og HVA jeg føler for, DA begynnte endringene i kroppen å skje, i en positiv retning :) Men igjen, som du sier, det kommer ann på fornuften, jeg spiser jo veldig sunn mat, men det å spise så lite men veldig ofte, har bare trigget sulten enda mer og jeg ente opp med masse småspising, når jeg nå spiser meg god og mett (på sunn mat), holder jeg meg mye lenger, og kan fokusere på andre oppgaver i hverdagen :)

KunnskapsrikTrening

14.09.2011 kl.09:06

Stine Liverød: Hei! Så bra å høre at du har funnet din metode :) Er virkelig ikke lett å sjonglere alle råd og tips, for det finnes ikke noe fasit på dette. Individuelle forskjeller virker jo inn.. Ha en flott dag!

14.09.2011 kl.10:28

Jeg har i grunn gitt opp kostholdstips i media. De er jo bare motstridende, og helt umulige å bli kloke på. Jeg har heller min egen matfilosofi, som går ut på at det antagelig er lurt å spise lite kjøtt, mye grønt, få i seg godt med fiber og ikke så mye fett. Og så må man bevege seg!

KunnskapsrikTrening

14.09.2011 kl.10:49

Anonym: Hei! Akkurat det det er, motstridende. De finner overskriftene som selger, og bryr seg ikke så mye om hva de skrev sist gang.. Flott at du har funnet din egen filosofi :) Aktivitet er et must ! Ha en fin dag!

# elin

14.09.2011 kl.12:18

braa skrivd :)

lenamon

14.09.2011 kl.12:19

Vi har lest samme nyheter seg jeg :)

KunnskapsrikTrening

14.09.2011 kl.12:21

lenamon: ja :) Blir veldig engasjert! Fin side forresten.

KunnskapsrikTrening

14.09.2011 kl.12:22

# elin: Takk :) Ha en fin dag!

sunnfrihet

14.09.2011 kl.12:23

Jeg leste et helseblad en gang hvor det stod "hvordan slippe unna søtsuget" og litt lengre uti bladet stod det en artikkel om "Unn deg litt sjokolade". Jeg tror det er viktig å bruke sitt eget hodet og sunn fornuft. Det er ikke noe snarvei til en stabil vekt, det er den gode gamle - spis sunt, tren regelmessig.

KunnskapsrikTrening

14.09.2011 kl.12:29

sunnfrihet: Hahaha! Det gjelder å lese hele artikkelen, og tenke litt selv mens man leser tror jeg.. fornuftig og realistiske mål med kostholdet tror jeg er viktig :) Ha en super dag!

Celina Nysted

14.09.2011 kl.12:44

jeg like veksten min akkurat som den er og er skikkelig lei av alt maset i media om at man alltid skal være så perfekt og tynn..

Silje marie

14.09.2011 kl.12:51

Fin blogg! :-)

STEM PÅ KRISTOFFER SOM DET NYE LEVERPOSTEI BARNET 2011!!

LINK: http://www.seher.no/874959/artikkel/#/bidrag/d/3148288/

Bente

14.09.2011 kl.12:52

Håper på at aftenposten har ratt, har akkurat begynt på internatskule der vi får middag var dag, med poteter og slikt.

Spier fisk 3 ganger i veka ellers er det vel ikkje verken spesielt sunn eller usunn mat vi får her.

-Bente, bare Bente
Bra innlegg dette her :)

KunnskapsrikTrening

14.09.2011 kl.15:08

Celina Nysted: Ikke sant. Alle må være seg selv :)

KunnskapsrikTrening

14.09.2011 kl.15:09

Bente: internatskoler har vel god mat tenker jeg! Fisk og skikkelig tilbehør er godt! pluss på med litt aktivitet også, så er det jo supert :)

KunnskapsrikTrening

14.09.2011 kl.15:09

Sarah: Takk for det! Ha en fin dag :)

it's training

14.09.2011 kl.15:12

Mye rart i media. Vi har mye om viktigheten av karbohydrater fortiden, og f.eks er jo den første vektnedgangen, det skyldes jo stort sett utskillelse av glukose og vann.

Irriterer meg av og til over media på hvordan lavkarbo "bare" er positivt. Kunne ønske å få frem et mer objektivt syn på det hele, så det samlet ble sett på positive, og negative ting med livsstilen!

KunnskapsrikTrening

14.09.2011 kl.15:43

it's training: Ja ikke sant! At man kun fokuserer på at man går ned i vekt, men ikke noe om effektene av at man øker fettinntak betraktelig eller at det faktisk ikke er naturlig for kroppen å være i ketose, det trenger man ikke skrive om... merkelig! Så lenge man finner det som funker for en selv er jo det det viktigste :) Ha en super dag!

Mia

14.09.2011 kl.18:24

Jeg er blitt ganske forvirret av lavkarbo-trenden ja.. Kontaktet en ernæringsfysiolog for å få et ærlig svar og hun skrev det samme som deg, nemlig at lchf ikke er forsker nok på over lang tid til å vite sikkert om dette er sunt. Men er egetlig sluttet å lese "svada"-artikler i vg og dagbladet;)

KunnskapsrikTrening

14.09.2011 kl.20:05

Mia: Heihei! Smart gjort av deg, da får man hvertfall fakta på bordet :) Overskrifter som selger er ikke alltid så mye å stole på nei... Ha en fin kveld!

TKG

15.09.2011 kl.08:44

Utrolig mye å lese i media, føler det er best å finne ut hva en selv foretrekker. Men syns det er spennende å lese forskjellige artikler:)

KunnskapsrikTrening

15.09.2011 kl.10:41

TKG: Hei! Ja ikke sant. Det er morsomt å lese, men også være kritisk :O) Ha en fin dag!

anne og therese

15.09.2011 kl.14:53

Bra skrevet! :)

-treningsnanne

15.09.2011 kl.14:53

Bra innlegg. :)

Ja, jeg blir forvirret i alt som skrives i media. Veldig mange motstridende artikler.

KunnskapsrikTrening

15.09.2011 kl.15:23

anne og therese: Takk for det :O) Ha en fin dag!

KunnskapsrikTrening

15.09.2011 kl.15:24

treningsnanne: Ikke sant, mye motstridende som skrives. Gjelder å lese med kritiske øyne :) Ha en fin dag!

Hermetikk fra Svenskhuset

15.09.2011 kl.21:29

Kjempebra artikkel og tusen takk for veldig fin kommentar i går! Ja, jeg lurer jo av og til hvor godt dokumentert enkelte dietter er. Å redusere karbohydratene er et omdiskutert tema. Fint at du "provoserer litt"! ;-)

KunnskapsrikTrening

15.09.2011 kl.21:46

Hermetikk fra Svenskhuset: Heihei! Syns noen ganger det blir litt mye fokus på kosthold, så blir bare nødt til å sette ting på spissen :O) Ha en fin kveld!

Testblogg

15.09.2011 kl.23:25

Takk for at du tipset meg om bloggen :) Her er det mye spennende!

Jeg syns helt klart det er forvirrende med all den forskjellige informasjonen media gir. Jeg kommer til og meg over ting som er feil i diverse dameblader, som har med trening og kosthold å gjøre. Syns det er veldig synd med tanke på hvor mange (inkludert meg) som liker å lese om slike ting. Da er det bra med folk som deg som sprer kunnskap!

KunnskapsrikTrening

16.09.2011 kl.06:43

sokbibilife: Heihei! Takk for det :) Ikke lett å lese i blader og aviser og plukke ut det som faktisk er sant og riktig nei.. ha en fin fredag!!

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits