Barn på lavkarbo..

Skal barn følge foreldrenes lavkarbo-kosthold?

Lavkarbo, fettinntak og kostholds-diskusjonen raser i media, og jeg må innrømme at jeg begynner å bli litt lei. Voksne mennesker kan for min del velge selv hva slags kosthold de ønsker å følge, så lenge de setter seg inn i de fysiologiske reaksjonene og mekanismene i kroppen. Følger du ett spesiellt kosthold mener jeg at du burde kunne forklare og skjønne hvordan kroppen reagerer. 


Men hva med barna?

De fleste vet og burde vite at barn i vekst ikke budre settes på noen ekstrem diett, med mindre det er i samråd med lege. Med tanke på hvor mange i Norge og resten av verden som har satt i gang med LCHF-kosthold, kan man jo tenke seg at mange barn berøres. Hvor riktig er det å servere barna sine den samme kosten som deg som forelder, om den er svært høy på fett og mangler mye karbohydrater eller andre viktige næringsstoffer? Som jeg har skrevet om før, er hjernen og også de røde blodcellene våre avhengig av karbohydrater som energi. Ja, kroppen kan som skrevet før gjøre om fett til pyruvat og videre til glukose til ATP-produksjon, men dette er ikke ubegrenset. Voksne mennesker bestemmer ofte selv hva de spiser, og kan enkelt regulere kosten etter behov. 


Barn derimot, har andre behov på grunn av vekst og vil ikke nødvendigvis ha godt av et kosthold med sterk reduskjon i karbohydrater. Dette også på grunn av at ved å kutte ut en av de tre makronæringsstoffene vi har (fett, karbohydrater og proteiner), vil også da redusere inntak av fiber, vitaminer osv. Hvor lett tror du et barn klarer å konsentrere seg om leksene om hjernen hele tiden er i underskudd på energi? Satt på spissen, men det er viktig å tydeliggjøre effektene.

Inntaket av mye mettet fett er også et argument, som er en stor diskusjon og kommer i senere innlegg :)

Med dette innlegget ønsker jeg å sette fokus på foreldres ansvar og hvor viktig det er å ha kunnskap om kroppen vår. I Norge spises det utrolig mye brød, kjeks og hvetebakst for å nevne noe, og de fleste vet med seg selv at de kan med fordel kutte ut noe av dette. Ingen vil lide noen nød ved å stå over de tre hvetebollene til 25 kroner på vei fra jobb, eller de ekstra kjeksene foran favorittserien om kvelden. For all del, spis hjemmelaget pastasaus med pasta og ikke pasta med litt saus, men ikke bli for ekstrem!


Les artikkelen om dette på nettavisen.no, og tenk gjennom hva barnas behov er når det gjelder kost og selvfølgelig aktivitet!

Tror du barn tar skade av ekstreme dietter?

18 kommentarer

carinaho

28.09.2011 kl.10:59

når jeg gikk gravid spiste jeg ikke kjøtt (kun melkeprodukter og soyaprodukter) fikk ofte spørsmål om jeg skulle gjøre barnet mitt når den tid kom til samme type vegetarianer-nei kunne jg aldri har gjort... jeg mente det var et valg han evt kunne ta seinere i livet... jeg spiser kjøtt nå så det er ikke noe stress hehehe

jeg tenker at et barn trenger karb,fett og proteiner-de er så aktive,mer enn det mange voksne er......

(=

Silje

28.09.2011 kl.14:19

Jeg tror at barn som er i normal aktivitet og spiser ett normalt sundt kosthold ikke vil ha behov for diett. Og ved ekstreme tilfeller så er det nok lege og foreldre i samråd som må bestemme om barnet har behov for vektreduksjon og hvordan det bør gjøres.

Mia

28.09.2011 kl.16:13

Tror muligens det går mer utover barnas psykiske helse fremfor det fysiske dersom foreldrene følger en superstreng diett. F.eks. det å ikke spise brødskive og banan på skolen (som jeg føler er noe de fleste unger har i matpakken) kan gjøre at de føler seg annerledes osv. Det samme gjelder selvsagt i bursdager. Utover det jeg tror ikke barn kan ta noe fysisk skade av ekstreme dietter og lavkarbo, jeg tror nok egentlig dette er bedre enn å kun fore dem med masse sukker, lyst brød, pølser og nugatti;)

KunnskapsrikTrening

28.09.2011 kl.17:58

carinaho: Så bra å få høre hvordan du opplevde det og hvordan de løste det! Barn er aktive ja, tar nok ikke skade av karbohydrater som mange inaktive voksne kanskje kan :) Ha en fin kveld!

KunnskapsrikTrening

28.09.2011 kl.17:58

Silje: Helt enig! Barn er jo ofte mer aktive enn oss voksne :)

KunnskapsrikTrening

28.09.2011 kl.18:00

Mia: Enig i deg :) Ekstreme dietter mener jeg betegner både ekstrem lavkarbo og også "sukker-kosthold" med mye brus nugatti osv. Ha en super dag!

Line Therese

28.09.2011 kl.18:10

utrolig bra skrevet. Er helt ening, barn i vekst bør ikke gå på noe diett, men heller bare spise sunt og dra på aktiviteter og sånt som dansing, fotball eller noe sånt :-) det gjør i alle fall jeg :-D

mrsjensen

28.09.2011 kl.18:13

Jeg tror i grunnen at ingen har spesielt godt av ekstreme dietter. Jeg skjønner ikke hva som er vitsen med å begynne på en diett hvis man ikke har planer om å følge den livet ut... Et variert kosthold med litt av alt mener jeg er det beste, og det kommer jeg alltid til å mene!

Siv-Inger

28.09.2011 kl.18:28

Jeg har to barn på snart 4 og snart 6 år, selv går jeg på ketolyse som er ekstremvarianten av lavkarbo.

Jeg er opptatt av at ungene får i seg for mye sukker, og hvitt bakverk. Vi prøver derfor å kutte ned på sukkerinntaket deres, og gir de fullkornspasta i stedet for vanlig pasta, og holder oss til de groveste alternativene av bakevarer. Dette er i tråd med de norske helsemyndigheters anbefalinger.

Til daglig spiser ungene grovt brød m f.eks leverpostei eller ost til frokost, mens jeg spiser lavkarbo kenkkebrød, eller egg og bacon. Lunsj spiser de i barnehagen. Middag er kjøtt/fisk med ekstra grønnskaer til meg, og med potet eller fullkornspasta til ungene.

Foreldre flest er beviste på hva barna trenger!

KunnskapsrikTrening

28.09.2011 kl.18:29

Line Therese: Så bra du likte innlegget! Barn er aktive og trenger svært sjelden å gå på diett :) Så godt å høre at du er aktiv!

KunnskapsrikTrening

28.09.2011 kl.18:31

Siv: Hei! Så fint å høre om din kostholds-situasjon! Er helt enig i at de fleste barn får i seg for mye sukker, og kan helt klart hjelpes på vei til å velge grovere og sunnere varianter. Man regner jo med at de fleste foreldre er bevisste på hva barna trenger :) Ha en fin kveld!

KunnskapsrikTrening

28.09.2011 kl.18:32

mrsjensen: Jeg er såå enig :) Ordet diett er liksom feil, man må gjøre en kost- og livsstils-endring som kan holde livet ut. Ekstreme dietter i den ene eller andre retningen er ikke den beste løsningen mener jeg. Ha en super kveld!

Akira

28.09.2011 kl.18:50

barn skal jo ikke gå på dietter, barn skal jo utvikle seg?

KunnskapsrikTrening

28.09.2011 kl.20:57

Anna: Ja ikke sant? Ha en fin kveld :)

Nanne100

28.09.2011 kl.22:08

Bra innlegg, du skriver utrolig godt!! Jeg tror barn vil definitivt ta skade av slike dietter, både i form av vekst og utvikling. Man ser idag store mangler på blant annet kalsium og de vitaminer og næringsstoff du får fra fisk - dette kommer som følger av trend og foreldres (u)matvaner.. Lærerikt og engasjerende for oss unge og kanskje foreldre i fremtiden :)

KunnskapsrikTrening

29.09.2011 kl.08:13

Nanne100: Hei! Takk for det :) Vi uten barn får være obs på hvordan samfunnet blir og passe på hvilken kost vi gir våre barn når den tid kommer :) Ha en super dag!

tjukkebollefeita

29.09.2011 kl.10:47

Tror barn har best av et godt sunt kosthold jeg :) Med mye grønnsaker, grove fullkornsprodukter, rent kjøtt og frukt :) Tror ikke noe på å sette unger på noen som helt ekstremdiett.

KunnskapsrikTrening

29.09.2011 kl.12:23

tjukkebollefeita: Enig med deg :) Ingen kosthold som er ekstreme den ene eller den andre veien er bra for barna, kanskje ikke de voksne heller.. Ha en fin dag!

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits