Endorfiner er kroppens eget treningsdop!

 

Lykkefølelsen etter trening, hva kommer den av?

Endorfiner er kroppens eget dop, som gir en lykkefølelse etter for eksempel trening. Selve navnet Endorphin kommer av "endogenous morphine", som betyr kroppens eget morfin! Endorfin er opioider som fungerer som neurotransmittere (signalstoff som fører til nerve-aktivering). Dette peptidet likner og vil derfor gi liknende virkning som andre opiater, for eksempel morfin og codein. Opiater gir smertestillende effekt, kalt analgesia. Ikke rart det føles fantastisk etter en hard treningsøkt! Kan gi motivasjon til gjentakelse :)


Endorfiner produseres (syntetiseres) i hypofysen og hypothalamus, i hjernen vår under blandt annet trening, opphisselse, smerte, forelskese, inntak av sterk mat (Cooper 1988). Endorfinene sendes ut i blodet fra hypofysen og til ryggmargen og resten av hjernen fra hypothalamus. 

Hva gir oss den gode følelsen??

Endorfiner som blir sendt ut i kroppen vil aktivere kroppens opioid reseptorer. Dette fører til at den normale effekten av neurotransmittere som styres av disse reseptorene blir påvirket (Grossman 1985). Endorfiner vil enkelt forklart øke utskillelsen av dopamin, noe som kan etterhvert gi avhengighet. Dopamin er både en neurotransmitter og et hormon, som er involvert i kroppens belønnings-system. Hørt om treningsnarkomane?


Naturens opiat

"Runners high"

Hvor hardt må vi trene for å få effekten av disse naturlige opiatene? Runners high er en dokumentert effekt hvor forskere har vist at endorfiner utskilles under lange og moderat til harde treningsøkter. På en intensitet hvor ventilasjon er vanskelig og muskelenes glykogenlagre tømmes. Endorfinene vil gi deg mulighet til å fortsette litt lengre uten smerter på grunn av den morfin-liknende effekten. 


Runners high er en effekt som muligens også kommer av det å fullføre en utfordring, for eksempel Oslo maraton 2012. Og det er flere signalstoffer involvert, som serotonin, adrenalin osv. 

Det er altså ikke bare en myte at en får en slags rus etter en god treningsøkt. Følelsen av lykke, "well-being" og smertedemping kommer fra endorfinene i samarbeid med andre signalstoffer. Vi trenger altså ikke mer enn en aktiv hverdag for å skape vår egen coctail av gode følelser!


Kjenner du igjen denne følelsen etter trening??

Stikkord:

8 kommentarer

benedictestrening

12.10.2011 kl.08:59

Uten tvil! Trening kan gi en utrolig lykkefølelse! Så gjett hva jeg skal nå..;)

KunnskapsrikTrening

12.10.2011 kl.09:04

benedictestrening: God trening :)

opaldiva

12.10.2011 kl.11:27

Ja, det gjør jeg! Og gjerne også under trening! :)

De10sistekiloene

12.10.2011 kl.12:57

Æsj. Her har jeg i mange år forsøkt å holde meg på den smale sti og ikke havne utpå noe tull, og så plutselig en dag ender jeg opp som en treningsnarkoman ;) Kjempebra skrevet, supert innlegg! :D

KunnskapsrikTrening

12.10.2011 kl.13:17

De10sistekiloene: Hahaha! Bedre å være avhengig av endorfiner enn andre litt mer skumle ting :) Ha en super dag!

junemarikk

12.10.2011 kl.15:48

SV: Er enda syk men satser på å være back on track imorgen:) God onsdag til deg! :)

- June

Elise

09.04.2012 kl.11:36

Ja! Har nettopp jogget i regnet, herlig følelse :D

KunnskapsrikTrening

09.04.2012 kl.14:31

Elise: høres deilig ut :)

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits