Hvilke typer muskler finnes i kroppen vår?

Tre typer muskler!

De fleste av oss som er en smule interessert i kroppen vår, trening og respons på treningen vet at de musklene vi trener heter skjelettmuskler. Disse musklene er festet i skjelettet og er viljestyrte. Vi kan altså med tankene våre skape nervesignaler som får musklene til å trekke seg sammen (kontrahere). Skjelettmusklene og en kort intro til disse kan dere lese om her.

En viktig grunn til at musklene våre responderer forskjellig til ulike typer trening er på grunn av de ulike fibertypene som finnes i hver muskel. 

Men hva med de andre musklene i kroppen vår??

Den viktigste av alle er kanskje hjertemuskelen, men de glatte musklene er også svært viktige.

Hjertet vårt er en eneste stor muskel.

Denne muskelen slår hundrevis av slag i minuttet helt av seg selv for å forsyne kroppen vår med livsviktig oksygen. Denne musklelen er ikke viljestyrt (heldigvis), så hvordan kan muskelcellene (myocytene) i hjertet kontrahere??

Hjertemuskelen fungerer som en pacemaker, hvor depolarisering (endringer i potensialet over cellemembranen) av sinusknuten skjer automatisk. Sinusknuten kalles derfor "Pacemaker of the heart". De elektriske endringene/signalene som skapes her sendes videre til AV-knuten før signalene går videre i hjertet og skaper en sammentrekning. Fordi hjertet skal pumpe ut blod må sammentrekningene skje som en slags bølge, slik at blodet skyves ut riktig vei. Du kan jo tenke deg hvor effektivt det er å klemme på hele posen med majones for å få noe ut på enden... 


Hyppigheten og varigheten av aksjonspotensialene i pacemaker cellene reguleres av det autonome nervesystemet. Dette nervesystemet er ikke viljestyrt, og består av det sympatiske og det parasympatiske systemet. Signaler fra de to fører til økt eller senket hjerterytme osv. 


Hjertemuskelcellene er som skjelettmuskler tverrstripet, men har kun en cellekjerne/myocyt. De elektriske signalene blir sendt gjennom cellene via spesielle strukturer (intercalated discs). Myocytene i hjertet er svært motstandsdyktige mot utmattelse, og får servert blod fra kransarteriene. 

Hjertemuskelen har likhetstrekk med skjelettmusklene, men også med den tredje typen muskler vi har i kroppen vår;

De glatte musklene

Denne typen muskel har ikke noe særlig forhold til, de er ikke viljestyrte og vi vil ikke kunne påvirke de direkte ved trening. Disse musklene er grunnen til at blodårene våre kan regulere blodtrykket, at irisen i øyet kan tilpasse seg lysforhold og at den gravide kvinnen får sammentrekninger i livmoren. Viktige, men uten stor oppmerksomhet :)

Disse muskelcellene er ikke tverrstripet, og fungerer som en stor enhet eller som enkelt celler ved sammentrekning. Igjen er disse cellene styrt av det autonome nervesystemet, som fører til avslapning og kontraksjon som respons på ulike stimuli. 

De glatte musklene er involvert i en rekke mekanismer i kroppen, og ligger i nærheten av organer godt skjult inne i kroppen. 

Fysisk aktivitet og trening vil kunne påvirke skjelettmusklene og hjertet vårt. De glatte musklene vil i det store bildet kunne påvirkes av kroppens hormonbalanse og næringsstatus, som igjen blir påvirket av trening og kosthold. 


Alle musklene har likheter og ulikheter, og er på hver sin måte viktige. Å forstå kroppens sammensetning og musklenes funksjon er viktig for å se hele kroppen i ett, og ikke bare fokusere på en enkelt mekanisme. Jeg anbefaler alle interesserte/nysgjerrige å lese i en humanfysiologi-bok!

Hvilke planer har dere for denne mandagen??

Ikke glem konkurransen som varer til søndag 6. november!

Stikkord:

7 kommentarer

styrkenilivet

31.10.2011 kl.09:37

Fin blogg du har legg meg gjerne til som venn :)

KunnskapsrikTrening

31.10.2011 kl.10:05

styrkenilivet: Takk :)

Anniken Nordaas

31.10.2011 kl.10:07

Fin blogg :)

En kommentar tilbake hadde vært fint:) ?

Charlotte -

31.10.2011 kl.10:47

Kjempe nyttig informasjon : ) Bra skrevet!

KunnskapsrikTrening

31.10.2011 kl.11:24

Charlotte: Så bra :) Ha en fin dag!

Tobba

31.10.2011 kl.12:11

Ah, jeg elsker å lese innleggene dine! :) Lærer noe nytt hver gang :)

KunnskapsrikTrening

31.10.2011 kl.12:18

Tobba: Herlig å høre :)

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits