Hvordan ser musklene våre ut inni?

Vet dere hvordan musklene ser ut inni!?

Ny uke, nye muligheter :) Mange av dere lesere er utrolig flinke til å trene og vet mye om musklene's utseende og hvilke øvelser som er mest effektive. Vi kan lese om musklene våre i lærebøker og på nettet. Som oftest ser vi tegninger av fibertyper, muskler og forskjellige illustrasjoner av for eksempel glatte muskler kontra hjertemusklen vår. 


Tegning av hjertemuskelen vår.

Men hvordan ser egentlig musklene ut inni?

Innen forskning på muskler benyttes forskjellige teknikker til å visualisere musklenes reaskjoner på ulike responser. Både mikroskopi og molekylærbiologiske teknikker er noe som tas i bruk, og som jeg har benyttet selv. 

I mikroskop kan en ved forstørringer som 40x eller 60x (eller mer), se selve muskeloppbyggingen eller for eksempel lysende deler av musklenes proteiner (fluorescens), om en har farget for et spessielt protein. Dette kan jeg forklare bedre i et annet innlegg for spessielt interesserte :)


Bildet er hentet fra google.

Med andre metoder, kan en analysere kjemisk musklenes oppbygning, hvor resultatene kommer som tall eller streker på et bilde. Dette er ikke like spennende når det kommer til fine bilder :)

Musklene er som jeg har skrevet om før bygget opp av  proteiner og bindevev, som er avgjørende for at vi skal kunne bruke musklene våre. Ulike fibertyper, muskelceller, med varierende egenskaper gir musklene ulik størrelse, styrke og utholdenhet. Disse fibertypene kan man se i mikroskop, både ved å se på størrelse, eller ved å merke de ulike fibertypene med ulike farger.

Før en gjør dette må en bit av muskelen snittes i veldig tynne snitt i en stor maskin (her snakker vi på mikrometer tykkelse, 1 mikrometer er 0,001 mm!). På bildet under kan en lett se at de forskjellige fibrene i en muskel er av varierende form og størrelse. De sorte prikkene rundt fibrene er blodårer, kapillærer som forsyner muskelcellene med blod og dermed oksygen, næring osv.

Tverrsnitt av muskel hvor kapillærer er farget.

Bildet er tatt med 40x forstørring!


Dette bildet viser både fibertype-merking og kapillærer i muskler hos eldre. Bildet er lånt fra NIH's nettsider, hvor de  beskriver mange av disse metodene som brukes i forskningen.

Andre metoder for å se på musklene innvendig er å farge for ulike enzymer som finnes i varierende grad i de ulike fibertypene. Dette gjøres om en skal finne ut om en fiber er oksidativ/utholdende eller glykolytisk/lite utholdende. Ved å ta bilde i mikroskop kan en få bilder som dette:


Bildet er hentet fra google. 
 

Dette er noen eksempler på hvordan musklene våre ser ut inni, og gir ett litt mer realistisk bilde på virkeligheten enn de typiske tegnede illustrasjonene :)

Mye i lærebøkene er tegnet på en helt annen måte enn sånn det egenlig ser ut, ofte fordi vi ikke egenlig vet helt hvordan og hva som skjer. Musklene våre er lett tilgjengelige og enkle å analysere med riktig utstyr, og burde derfor illustreres med ekte bilder! Jeg har selv gjort alle analysene jeg har nevnt over, men ingen av mine bilder ble så fine som de jeg har brukt desverre...

Dette var en kort intro til ting jeg jobbet mye med under min utdannelse, og som er veldig spennende på en svært snever måte! Ofte hjelper det å kunne se ting for seg for å lære og huske, kanskje dette innlegget kan bidra til dette :)

Håper alle får en super mandag!

Har dere lagt planen for trening denne uken??

Stikkord:

Én kommentar

Linn

07.11.2011 kl.12:49

Fin blogg!

Nu äre så att jag har funderat på att börja hjälpa andra med sina "kärleks problem" osv. Så jag skulle gärna vilja ha andras åsikter om ni tycker jag ska börja med det (?)

Så jag skulle uppskatta om du kanske ville kika in & säga vad du tycker? :-)

direktlänk : http://www.nattstad.se/linnhahne?id=2030649

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits