Når ønsket om sunnhet og helse tar overhånd!

 

Når fokuset på sunnhet og helse tar over..

I dagens samfunn, i alle aviser, blogger, blader og tv-program snakkes det om sunnhet og helse. Det har blitt et statussymbol i Norge og mange andre steder i verden å trene på treningsstudio eller helst med personlig trener. Alle snakker om og er med i debatten om kosthold og vekt. Ja, nordmenn blir fetere og fetere, men samtidig finnes det de som lever et liv styrt av en overdrevet fokus på å være sunnest mulig og trene mest mulig.


Bildet er lånt fra aftenpostens artikkel.

Er dette ekstreme fokuset så sunt da?

Vi har fått en ny type spiseforstyrrelse der fokuset på å spise og leve sunt tar overhånd. Ortoreksi eller Ortorexia nervosa er i prinsippet en tilstand hvor man unngår absolutt alt som er usunt. Høres bra ut egentlig, men i disse tilfellene blir personen besatt av faren for å ikke være sunn og aktiv at de blir hemmet i dagliglivet. Spiser man noe usunt, må dette trenes bort for at personen skal fungere tilnærmet normalt. Mange kjenner det kanskje sånn til tider, men har du diagnosen Ortorexi vil dette ødelegge både tanker og hverdagen!


Orto- betyr rett, og reksi- betyr apetittOrdene forklarer enkelt tilstanden, som ikke ennå er en offisiell diagnose. 

Ortoreksi ble "oppfunnet" av en amrikansk lege, Bratman i 1997. Ordet er nytt, men selve tilstanden er kjent fra lang tid tilbake. Det er ennå ikke gjort noen forskning på hvor mange i Norge som rammes av dette, men det er en overvekt av jenter/kvinner og idrettsutøvere som passer til diagnosen. Internasjonalt er det gjort tre undersøkelser, en i Italia og to Tyrkiske, hvor de finner at flest menn rammes (7 % av 400 forsøkspersoner). Her trengs det altså mer forskning!!


Er dette idealet?

I aftenpostens Sprek-del finner vi en artikkel om ortorexsi, hvor førsteamanuensis i idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder uttaler seg. Hun sier at personer med denne lidelsen ofte isolerer seg  i sosiale sammenhenger, da ofte hvor mat er innblandet. Personer med ortorexi tenker ofte eller kun på mat og trening, og de har mange regler for hva som er lov og ikke. Ren mat uten tilsetningsstoffer er ofte det "beste". Mange av kjennetegnene likner eller er like de for andre spiseforstyrrelser, men personen vil ikke alltid se ut som de er syke.

 

Ortorexsi kan enkelt beskrives som at det som er riktig glir over til å bli så utrolig galt!

Kjenner du noen som tar sunnhets- og trenings-idealene litt for alvorlig?

4 kommentarer

Kamillas treningsblogg

06.12.2011 kl.10:40

Jeg kjenner at jeg bikker litt i den retningen. Riktignok ikke ekstremt, spiser godter og annen nei-mat en gang i blant.. Men alltid med en lite følelse at jeg må "trene det bort" .. Var virkelig en vekker det innlegget her, takk :)

Catharina Adele Nordli

06.12.2011 kl.13:17

Jeg var der for litt for et år siden, men er heldigvis helt ute av den onde sirkelen :) Nå lever jeg sunt, trener men kan skeie ut daglig uten dårlig samvittighet.

KunnskapsrikTrening

06.12.2011 kl.15:58

Catharina Adele Nordli: Så bra at du i dag kan nyte livet igjen :) Tror det er lett å overdrive og til slutt bli opphengt i sunnhet og mat på en feil måte. Ha en fin kveld!

KunnskapsrikTrening

06.12.2011 kl.15:59

Kamillas treningsblogg: Tror det er mange som kjenner seg igjen, og det er godt å høre at innlegget satt litt fart på tankene. Ingenting i veien med å leve sunt, men som jeg skriver at det gode blir tilslutt for galt. Ha en super kveld :)

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits