Den moderne folkesykdommen; Metabolsk syndrom
Hva er metabolsk syndrom?
Vi kan lese mye om at verdens og ikke minst Norges befolkning blir fetere og fetere. Flere er medlemmer på treningssentre, men likevel øker forekomsten av livsstilssykdommer. Dette er en skremmende utvikling som alle må ta alvorlig og ta ansvar for!
På grunn av hyppigheten av risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2 har dette fått en samlebetegnelse som med navnet Metabolsk syndrom. Denne tilstanden kjennetegnes av fettlagring i mageregionen og forstyrrelser i fett- og blodsukker-regulering.
Ikke et sjeldent syn akkurat..
Hva er metabolsk syndrom?
Kriteriene for å få diagnosen metabolsk syndrom er;
- Økt livvidde; over 94 cm for menn og over 80 cm for kvinner.
I tillegg skal to av risikofaktorene under være tilstede;
- Økt nivå av triglyserider (fett) i blodet.
- Lavt nivå av det "snille" kolesterolet HDL.
- Økt blodtrykk.
- For høyt blodsukker.
Javel, dette angår vel ikke meg??
I Norge har 1 av 4 (grovt regnet) metabolsk syndrom!
Rundt 40 % av befolkningen over 40 år har påvist syndromet.
Personer med metabolsk syndrom har 3 ganger så stor risiko for å få hjerte- og karsykdommer.
Livvidden er et kriterie som også øker risikoen for diabetes type 2.
Livvidden kan også være en arvelig faktor, men i de fleste tilfeller kommer dette av inaktivitet og dårlig kosthold!! Fettansamlinger vil fungere som et endokrint organ, det vil altså øke utskillelsen av visse signalstoffer i kroppen. Disse signalstoffene vil kunne påvirke apetitt, energimetabolisme, reproduksjon og andre mekanismer.
Som dere kan lese i innlegget om høyt blodtrykk og trening er det ikke veldig mye som skal til for å senke et eventuellt forhøyet blodtrykk med utholdenhetstrening. Dette gjelder også for den økte livvidden og fettlagringen. Mosjon og bedre kosthold vil redusere fettprosenten, som igjen vil senke forsyrrelsene i fett- og blodsukker-reguleringen!
Forskere ved NTNU undersøkte effekten av ulike typer aerob trening (Utholdenhetstrening) og intensitet på metabolsk syndrom. En gruppe fikk råd fra fastlegen sin, gruppe to trente med moderat intensitet (rundt 70% av makspuls). Den siste gruppen trente intervalltrening (rundt 80% av makspuls). Alle trente 3 ganger i uken i 4 mnd.
Resultatene viste at ALL aktivitet virker positivt på metabolsk syndrom, men INTERVALLTRENING (høy intensitet) kan reversere syndromet opp mot 100 %!!
Igjen har vi funnet ut at aktivitet vil kunne redusere risikofaktorer for alvorlige livsstilsykdommer! Dette er en tankevekker.
Hvorfor øker da forekomsten av nettopp slike sykdommer i Norge og verden? Løsningen ligger åpen og tilgjengelig, er vi bare for late? Gidder vi ikke se problemet eller tror vi at det ikke kommer til å ramme oss??
Hva tror dere??
Et bilde sier mer enn 1000 ord!
Les mer om metabolsk syndrom på forskning.no, i denne artikkelen eller på folkehelseinstituttets nettsider.
09.01.2012 kl.08:45
Lena S
09.01.2012 kl.09:01
Jeg tror inaktivitet er en helt vesentlig årsak, men også hvilken type mat man spiser. Mange er nok ikke klar over hvor utrolig mye sukker/raske karbohydrater som ligger skjult i såkalt "vanlig" mat. En ting er å holde seg unna søtsaker og brus... men kosthold har også mye å si tror jeg.
Når man kjører metabolismen og insulinproduksjonen til himmels , og det er vanlig status er det ikke rart det svikter til slutt :)
Jeg brenner for at kostholdskunnskap og kunnskap om aktivitet/ trening skal inn i større grad i grunnskolen ... og mere fysisk aktivitet. Vi må lære ungene våre dette her for å forebygge :)
Ha en fortsatt fin mandag !
09.01.2012 kl.10:32
Mia
09.01.2012 kl.16:02