Leserspørsmål: Hva er forskjellen på puls og blodtrykk?

Er det noen sammenheng mellom blodtrykk og puls?

Dagens innlegg er et svar på en mail jeg fikk fra en som er litt usikker på forskjellen mellom puls og blodtrykk. Kan høyt blodtrykk si noe om pulsen, eller omvendt? Bør man bli bekymret for blodtrykket om pulsen øker mye på trening?

Det er mange som blander og forveksler blodtrykk og puls, det er ikke rart siden begge handler om hjertet og blodet. 

Blodtrykk og puls

Her kommer noen forklarende punkter:

BLODTRYKK

Trykket som blodet skaper i blodårene

Måles i mmHg (mm kvikksølv)

Blodtrykket består av to målinger;

Systolisk trykk; Trykket som skapes når hjertet slår og blodet presses ut i blodårene. Det øverste tallet.

Diastolisk trykk; Trykket som er tilstede når hjertet slapper av mellom hvert slag. Det nederste tallet.

♥ Et normalt/optimalt blodtrykk betegnes som 120/80

Anatomisk modell av hjertet

PULS

Antall slag hjertet slår i minuttet

Puls måles i BPM (beats/minute)

♥ Makspuls er genetisk og ikke trenbar

♥ Hvilepuls avhenger av fysisk form

Les mer om forklaring av puls i innlegget om enkle fakta om pulsen.

Enkel måling av pulsen
Man trenger ikke avansert utstyr for å måle pulsen!

FINNES DET EN SAMMENHENG MELLOM PULS OG BLODTRYKK??

1. Det finnes ingen korrelasjon mellom pulsmålinger og blodtrykksmålinger. Man kan altså ikke si noe om blodtrykk utfra pulsmåling, og omvendt.

2. Økt puls vil ikke gi lik økning i blodtrykk. Når pulsen øker feks ved trening vil blodårene utvide seg (dilation), slik at blodtrykket ikke øker i samme takt. Utvidelsen av blodårene skjer for at blodet skal sendes mer effektivt til muskulaturen

3. Pulsmålinger før, under og etter trening kan si noe om fysisk form og oksygenopptak, men ikke blodtrykk.

Les om intensitet under trening her.

Hjertet og puls

Selv om det ikke er mulig å si noe om blodtrykk/puls ved å måle puls/blodtrykk betyr ikke dette at begge faktorene er tilstede under trening og ikke minst blir påvirket av fysisk aktivitet.

Kort fortalt vil hvilepuls synke med økende fysisk form, og makspuls forbli den samme. Det er altså umulig å uttale seg om intensitet under en økt ved å få oppgitt et pulstall uten å vite tilnærmet makspuls. 

Blodtrykket vil som beskrevet over ikke stige like mye som pulsen under trening. Har du påvist eller begynnende høyt blodtrykk (hypertensjon) er det ikke farlig å trene. En bør være litt forsiktig med svært tung styrketrening, da dette krever høyt buktrykk som akutt øker blodtrykket under løftet.

Styrketrening opp mot maks skaper akutt høyt trykk

Utholdenhetstrening vil senke blodtrykket, og er en anbefalt metode fremfor medikamenter! Ingen bør settes på medisiner for høyt blodtrykk uten å prøve fysisk aktivitet først.

Les innlegget om trening og høyt blodtrykk.

Nettsiden American Heart Association har mye lesestoff om dette temaet, anbefales.

Ønsker alle en super fredag!

Stikkord:

4 kommentarer

fitnessista

12.03.2012 kl.09:03

Takk for oppklarende innlegg! Lett å blande sammen dette om man ikke har særlig peiling :)

16.12.2013 kl.20:40

Viktig info:))

16.01.2014 kl.19:14

Hvordan kan dette stemme? Jeg har tidligere tatt 24 timers blodstrykksjekk siden jeg har noe høyt blodtrykk for alderen. I skrivende stund sitter jeg igjen med denne 24 timers sjekken. Hvis jeg drar på trening nå, vil blodtrykket mitt øke og vises tydelig på resultatene som avleses fra disse timene. Man kan med andre ord se når på døgnet jeg har vært på trening.. Det er derfor jeg ikke helt forstår dette. Samme som hvis jeg løper inn til legetimen i hui og hast og litt stressa - og tar blodtrykket rett etter så vil blodtrykket være høyt. Derfor er det også vanlig at pasienter hviler en halvtimes tid før man tar blodtrykk for å være sikker på at man er rolig og avslappet! :) Dette var ikke kritikk til det du har skrevet, men rett og slett fordi jeg lurer veldig på dette siden jeg blir stressa av å tenke at jeg ikke må stresse under disse timene , og være mest mulig "normal og avslappet".... :)

Per Arvid Saug

23.09.2016 kl.00:08

Jeg har målt 5 dager blodtrykk og puls og diastolisk blodtrykk følger hverandre og er mye likt hele døgnet. Kun noe % forskjell.

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits