Cola vs. Biola; Ulv i fåreklær?

Cola vs. Biola

Det skjulte sukkeret er noe vi alle får i oss kanskje daglig, eller hvertfall ubevisst... Dagens artikkel på KK.no er en oppvekker!

Vi kutter ut brusen med god samvittighet, og det er for all del en god ting! Brus er noe vi alle vet inneholder masse sukker, Coca cola har hele 10,6 g sukker/100 ml! En sukkerbit veier 2g, så 0,5 l brus inneholder tilsammen 53 g sukker, hele 26,5 sukkerbiter!!

sukker i brus
Svart på hvitt, litt mindre sukker enn når man regner ut fra næringsinnhold av en eller annen grunn, men vi ser poenget... Bildet er hentet fra Sugarstacks.com, her kan du sjekke sukkerinnholdet i en rekke matvarer. 

Ok, dette er ingen nyhet. Vi har hørt om sukkeret i brus før, og ingen kan si at de ikke skjønner at brus er et av de mindre sunne valgene vi tar. Men hva med produkter som tilsynelatende er sunne og frontes som "Bra for kroppen", naturlig og "et godt valg"?? 

Nøkkelhullsmerking ikke alltid det sunneste alternativet
Ikke alltid til å stole på!

Mange av oss bruker melkeprodukter daglig, og gjerne syrnede for å få "de gode" bakteriene. Mange velger også den smakstilsatte versjonen, siden naturlig surmelk eller naturell biola kan bli litt surt for noen ganer. Men har du tenkt over sukkerinnholdet i Biola med blåbær eller Cultura med jordbær? Blir du overrasket om det er på høyde med brus?

Biola med smak har et sukkerinnhold på mellom 9-12 g/100 ml! Biola med aprikos er verst, 12 g sukker/100 ml, altså 60 g sukker i 0,5 l. Hele 30 sukkerbiter, mot litt mindre i cola. 

Sukkerinnhold i biola med smak sukkerinnhold i Biola
Ulv i fåreklær!

Har vi en vane for å både bruke produkter som tilsynelatende er naturlige og sunne, men har tilsatt sukker i tillegg til fruktsukkeret, og på toppen av det hele et litt for høyt inntak av brus? Tilsatt sukker finnes overalt, og gjerne skjult i produkter vi ikke forbinder med søtt. 

Anbefalt inntak av tilsatt sukker, altså sukker utover vanlige karbohydrater som er naturlig i kosten, er MAKSIMALT 10 energi%. Hvor mange av oss overskrider dette uten å vite det? Sjekk ut "Sukkerutstilingen" til Helseetaten for flere forklarende bilder på sukker i kosten.

Sukkersug og søte matvarer

Hvorfor bør vi innta mindre sukker?

Tilsatt sukker, raffinert sukker og andre enkle sukkermolekyler påvirker blodsukkeret negativt. Hvordan? Les mer her!

Sukker mangler næringsstoffer og er såkalte "tomme kalorier". Sukker er kun energi som lagres til fett om det ikke forbrukes, uten å tilføre kroppen noe nyttig.

Et høy inntak av sukkerholdige matvarer/drikkevarer vil derfor kunne gi mangler på viktige vitaminer og mineraler, samtidig som vi blir fetere

Sukker i kosten
Sukker kommer i mange former og forkledninger!

"Skal det ikke være lov å kose seg heller nå??"

JODA! For det første heller vi kanskje ikke nedpå en halvliter biola om dagen? Dessuten er vi langt på vei om brusen allerede er kuttet ut.. 

Prøv å velge produkter med mindre tilsatt sukker, eller enda bedre; kjøp naturell og tilsett egen frukt! Det skader heller ikke å venne ganen til litt mer usøtede smaker :) Ja, frukt inneholder fruktsukker, men da styrer vi hvertfall unna det ekstra tilsatte sukkeret. 

Livet skal ikke være en diett, men heller en livsstil med både goder og bedre alternativer til mat og drikke som er helsemessig ugunstig! 

Det handler ikke bare om vekt, men helse og gleden over å ha en frisk kropp!

Enige??

Sunnhet og sukker
Litt annen tankegang før i tiden, da samfunnet ikke flommet over av sukker og fett...

12 kommentarer

Kristine

18.04.2012 kl.08:01

Flott innlegg dette!

Tideligere drakk jeg mye blåbær biola, og spist mye fruktyoghurt, men etter jeg lærte litt mer om sukker og hva det gjør med kroppen har jeg kuttet ganske kraftig ned på det, men det blir en litago innimellom, og det blir noe snop innimellom, men ikke til hverdags :D

Om man ønsker en søtere versjon av hjemmelaget yoghurt med frukt kan man jo tilsdette f.eks. sukrin eller stevia :)

KunnskapsrikTrening

18.04.2012 kl.08:03

Kristine: Hei! Drakk mye biola og søtede produkter selv før, men som du sier, er det lett å kutte ned når man lærer effektene av sukkeret :) Stevia eller sukrin er gode produkter å tilsette for å få litt søtt. Og selvfølgelig må man kose seg noen ganger også!
Ha en super onsdag :)

Daddy-T

18.04.2012 kl.08:29

Fint tema du tar opp. Tror det er et poeng at hvis en drikker et glass Biola om dagen så er det mye bedre enn tilsvarende mengde sukkerbrus. En får i seg mange andre næringstoffer i Biola som er bra.

KunnskapsrikTrening

18.04.2012 kl.09:16

Daddy: Ikke sant! Brus gir som sagt ikke tilskudd av andre gode ting, som meieriprodukter vil gjøre. Heller ett glass biola enn ett glass cola!

På vei

18.04.2012 kl.09:59

Bra du tar opp :) Jeg visste dette, jeg er melkoman og biola er snacks fra barndommen. Nå drikker jeg ikke, kun blander naurell med friske frukt og bær i blenderen for en smoothie :)

KunnskapsrikTrening

18.04.2012 kl.10:43

På vei: Takk for bra tips til alternativ! Smoothie er alltid godt :)

Mia

18.04.2012 kl.16:08

Mange produkter er slike "ulver i fåreklær" og spesielt meieriprodukter, som yoghurt biola osv. Jeg spiser bare utsøtete melkeprodukter nå (bortsettfra sjokomelk etter trening da). Leste på en blogg at man burde velge fete meieriprodukter fremfor magre, fordi magre trigger brystkreft! Har aldri hørt om dette før, har du noen kommentar til det?=S

KunnskapsrikTrening

18.04.2012 kl.17:31

Mia: Hei Mia! At magre meieriprodukter kan trigge utviklingen av brystkreft er for enkelt å si. Skal sjekke ut om dette, finne noen forskningsartikler som er til å stole på før jeg uttaler meg mer! Takk for tips!

Marte

19.04.2012 kl.19:28

Hei! Fant denne bloggen via et innlegg du hadde om gps-klokka fra nike plus. Lurer på en ting om den som jeg ikke finner ut av: Jeg vil vite gjennomsnittsfarten i km i timen, på slutten av løpeturen, men går ikke det? Det eneste jeg finner er dette tallet: f.eks 4'18'' /km. Det betyr hvor mange minutter jeg bruker pr km eller? Altså, min raskeste km i løpet av turen? Syns det blir så rart å forholde seg til..Vil gjerne ha gjennomsnittsfarten istedet jeg (evt i tillegg).

Håper du kanskje har svar til meg? Finner ikke info om det noe sted.

Ellers virker denne bloggen kjempebra! Tror nok jeg bruker resten av kvelden på å fordype meg i den, og du har fått en ny leser :)

KunnskapsrikTrening

20.04.2012 kl.07:14

Marte: Hei! Først og fremst, kjempehyggelig å få nye lesere! Håper du fant noe spennende å lese på, og at du kommer med spørsmål om det er noe du lurer på igjen :)
Har slitt litt med det samme som deg, men har funnet ut at gj.fart vises akkurat når man avslutter en økt. Og ellers vises tid/km, noe vi ikke er veldig vant til.
Har prøvd flere ting for å få gj.fart, men har ikke lykkes...

Ha en super dag, endelig fredag!

Tina

11.08.2015 kl.23:04

Hva tenker du om lettbrus? Er det "sunnere" enn vanlig brus?

KunnskapsrikTrening

17.08.2015 kl.16:31

Hei! Jeg tenker at hva man legger i ordet sunt er viktig for å kunne kategorisere feks lettbrussom sunn eller usunn. Om målet er å innta minst mulig energi er lettbrus overlegen vanlig brus. Om man ikke ønsker å innta fels kunstig søtning blir saken en annen. Jeg drikker lettbrus selv ?

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits