Kan det bli for mye variasjon i treningen?

Når blir det for mye variasjon?

Et av tipsene til å nå sine treningsmål er variasjon. Å unngå skader og overbelastning er en annen positiv side ved å variere treningsmåte, intensitet, mengde osv i de ulike øktene. 

Men hva med det gamle ordtaket; "øvelse gjør mester"? Har dette ikke noe feste i virkeligheten, eller har det en sannhet i seg? Det er vel ingen tilfeldighet at idrettsutøvere tilbringer de fleste treningstimene med øvelsen de konkurrerer i? Maratonløpere trener lite høyintensive intervaller, mens sprintere ikke legger ut på langkjøringsøkter over flere mil...

Sprinter

Det første vi må gjøre er å kategorisere oss selv som mosjonist (de fleste av oss) eller toppidrettsutøver (mange ønsker å falle inn i denne kategorien, men vi må være realistiske). Dette har stor betydning for hvilke mål vi har, hvor mye tid vi har til å trene, hvilke forventninger og evner som finnes. 

Selv faller jeg helt klart inn i kategorien mosjonist, så for meg er det ikke veldig viktig med spisskompetanse som hos deltakere i OL. Fordi jeg ikke har dette behovet vil jeg kunne variere mer i treningen min enn de som kun skal prestere på for eksempel 100 meter hekk!

hekkekøp

For en som ikke har hele dagen tilgjengelig til trening, og heller ikke har det som jobb vil ofte generelle treningsmål finnes. Bli sterkere, raskere, senke fettprosenten, mer utholdene osv. 

Variasjon gjør at kroppen blir utfordret gang på gang, og det er dette stresset (blandt annet lite oksygen og mekanisk stress) som gjør at musklene vokser

Motor unit
Skjelettmusklenes oppbyggning

Når det kommer til utholdenhet bør vi også variere, ikke bare for å forbedre både hjertet og musklenes mulighet til oksygenopptak, men selvfølgelig også for å skåne knær og senke blodtrykk.

All denne variasjonen er det som gir oss resultater og progresjon. Men vi bør også ha en gjenntakelse av for eksempel øvelser, vekt og intensitet for at vi skal få nettopp resultater. En rød tråd i treningsopplegget er derfor svært viktig, slik at vi kommer tilbake til det samme med jevne mellomrom. Kontinuitet i øktene og ikke nye ting hver eneste gang er noe vi bør sikte mot!

Prøv nye ting, men hold på kjente utfordringer i tillegg!

Er dere flinke til å variere treningen i passe mengde? 

variasjon i trening

10 kommentarer

På vei

25.04.2012 kl.10:34

Svømming og styrketrening for min del :) Er ikke det er fin kombo? Men løpe fort klarer jeg ikke...er ikke skapt til det tenker jeg :)

KunnskapsrikTrening

25.04.2012 kl.10:41

På vei: Bra kombinasjon :) ikke alle har det genetiske grunnlaget til å feks løpe fort, men som oftest er det hodet som stopper oss. Kan være motiverende å utfordre seg selv på det du ikke tror du kan, men så viser det seg at du kan likevel :)

Mia

25.04.2012 kl.10:43

Jeg varierer treningen etter lyst og dagsform. Fjelltur, step, spinning, sykling og løping i tillegg til styrketrening. Men selvsagt, når jeg har et løperelatert mål blir det jo mest løping;)

KunnskapsrikTrening

25.04.2012 kl.10:47

Mia: Ikke sant, har man en type trening som har hovedfokuset er det lurt å variere med tanke på forbedring innen den typen. God onsdag :)

Silja

25.04.2012 kl.12:48

Svært bra at noen poengterer nettopp dette!! variasjon er bra men man må også holde fast på "de gamle og kjente utfordringene" i tillegg; ellers blir det ikke fremgang og resultater slik de fleste av oss ønsker det. Det er selvsagt de som trener for å trene og ikke er så opptatt av resultatene.... og for denne kategorien mennesker så er det kanskje slik at "all trening er bra trening"...

Uansett, meget bra at du poengterer dette! :-) Silja

lineinspirasjon

25.04.2012 kl.12:54

Nå kjenner jeg NOEN toppidrettsutøvere, men de representerer jo bare en liten promille av de jeg kjenner som er såkalte mosjonister. Tror de fleste har godt av variasjon, også toppidrettsutøvere. Men enig, ja.Hovedvekten av treningen må jo gjøres med tanke på idretten de skal prestere i.

Merker også at trenden går mere mot at folk flest konkurrerer i flere idretter (sykkel, løp, langrenn). Det viktigste er uansett at folk beveger på den kroppen de har, altså bruker den til det den er skapt til...

KunnskapsrikTrening

25.04.2012 kl.13:19

lineinspirasjon: Smarte ord! Kroppen er til for å brukes :) Poenget er jo at resultatene vi ønsker oss KAN vente om vi hele tiden finner på nye ting. Ha en super dag!

KunnskapsrikTrening

25.04.2012 kl.13:20

Silja: All trening som er isteden for ingen trening er jo bra, til et visst punkt som du påpeker. Ønsker vi spesielle resultater eller har egne mål må vi designe treningen etter dette, både med gode gamle øvelser og variasjon.
Håper økten i dag var bra :)

Mette

26.04.2012 kl.10:37

Jeg trener som regel intervalløping og styrke på hele kroppen. Jeg løfter ikke mye når jeg trener armer da jeg ikke eier muskler enda. hehe. men jeg har fått et problem og kanskje har du noen råd. Jeg løfta bare 6 kg under armtrening men begynte plutselig og få veldig vondt i håndleddet og rundt det området der.det gikk over etter en uke men kom tilbake så fort jeg prøvde og løfte vekter igjen. jeg venta enda en uke og prøvde meg på 4 kg men like enns. har du noen råd?

KunnskapsrikTrening

26.04.2012 kl.20:05

Mette: Hei Mette! Håndleddene er lett å få vondt i når vi trener øvelser som belaster akkurat det leddet. Husk på at det er viktig å holde håndleddene rett, og ikke bøye de bakover når du feks kjører bicepscurl. Prøv å tenk på dette neste gang du tester ut igjen!
Det er lett å glemme seg, fordi håndleddene "slapper" bedre av om de bøyes bakover, men det er viktig å lære seg å holde de rett for å unngå vondter og belastningsskader.
Håper du ikke opplever problemet igjen når du har blitt helt bra igjen :)
Takk for spørsmål! Ha en super kveld!

Skriv en ny kommentar

hits