Mer funksjonelle muskler? Utnytt hele lengden!

Bruk hele muskellengden på trening!

Mange trener mye styrketrening, og fokuset er ofte på utseende eller styrke. Funksjonelle muskler som fungerer i hverdagen er noe jeg håper mange også jobber mot, da det kan gi oss en lettere og hyggeligere alderdom. 

Dette innlegget er nok inspirert av å ha sett utallige treningsfantomer utføre styrkeøvelsene halvveis og lite effektivt. Å utføre nedtrekk ved å trekke stanga ned mot brystet for å bare strekke armene delvis ut før man trekker ned igjen er et godt eksempel. Et annet eksempel er å kjøre bicepscurl på den øvre delen av biceps, altså kun arbeide når muskelen er forkortet og aldri får sjansen til å strekke ut nesten hele lengden. Dette er et klassisk tilfelle av at man har for tung motstand, og dermed ikke klarer å fullføre bevegelsen.

Les om ulike typer kontraksjon i musklene våre!

styrketrening

En muskel blir sterkere i den lengden vi trener den i. Utfører vi øvelsene våre i kun en posisjon slik at muskelen kun arbeider i et lite lengdeintervall vil musklene våre ikke nødvendigvis bli sterkere og mer funskjonelle over det hele! Det å fullføre hele bevegelsesbanen og i tillegg jobbe begge veier vil gi effetiv trening!

I hverdagen har vi mer behov for å kunne løfte kofferten helt fra veien og opp trappa, enn å kun løfte den slik som beskrevet over.

Mange kjører kanskje en litt kosmetisk variant på muskler vi liker å vise på stranda, slik at muskelen kanskje får litt ekstra volum og tilsynelatende ser større ut. Andre er aktive i idrett som gjør at det er viktig med spesifikk styrke i visse muskellengder, da er det selvsagt nødvendig å trene på dette!

bicepscurl
Utseende eller helhetlig fokus?

Men når er muskelen sterkest?

Mye forskning er gjort på hvilken lengde som er optimal for mest mulig muskelkraft. ulik kraft ved ulik muskellengde
Ulik kraft utvikles avhengig av lengden på muskelen. Jo mer muskelen strekkes, jo mer passiv motstand oppstår(se nederst til høyre). 

Oversikt over muskellengde og utviklet kraft;

optimal lengde på muskelen gir størst kraft!

Vi ser at musklene våre har en optimal lengde i forhold til utviklet kraft. Dette er på grunn av overlappingen av filamentene i muskelenes kontraktile elementer. Les om kontraksjon i musklene våre her. Som vi ser i eksempel B og C er muskelen strukket så mye at filamentene ikke vil få "tak" og kontraksjon vil derfor bli lite effektiv. På den andre siden, eksempel D, vil overlappingen være så stor at forholdene for effektiv kontraksjon ikke vil skje. 

I tilstand A, lengder som normalt finner sted i kroppen vår, vil det også kunne være store forskjeller. Det er altså ikke uten grunn at det er tyngst å utføre bevegelsen i en øvelse som er i ytterpunktene!

musklenes oppbygning
Musklenes oppbygning!


Dagens spørsmål;

Funksjonell eller kosmetisk trening??

Stikkord:

2 kommentarer

lineinspirasjon

01.07.2012 kl.07:11

Kom over en fin artikkel på kk.no om sommertrening igår, er det du som står bak den? Av og med en Helene, mener jeg å huske...

KunnskapsrikTrening

01.07.2012 kl.20:46

lineinspirasjon: Det er dessverre ikke meg nei, selv om navnet er det samme... Skal leses hvertfall! Håper helgen har vært fin :)

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits