Gir 30 minutter trening om dagen mer effektiv vektnedgang enn 1 time?

30 minutter trening om dagen like effektivt som 60 minutter?

Forskere i Danmark har utført en studie på dette som er publisert i American Journal of Physiology.

"30 minutes of daily exercise is just as effective for losing weight as 60 minutes"

60 friske, men overvektige danske menn ble delt (randomisert) opp i tre grupper. En gruppe skulle ikke trene (kontrollgruppe), Moderat-exercise (300 kcal/dag) eller High-exercise (600 kcal/dag). Moderat-gruppen trente 30 minutter daglig og High-gruppen var aktive i 60 minutter daglig. Hele studien varte 76 dager.

Begge treningsgruppene skulle utføre enten løping eller sykling hver dag. Intensiteten på øktene ble for begge gruppene utført ved 66-67% av maksimal hjertefrekvens. 

sykkel
Gruppene fikk oppfølging av kosthold, slik at dette ikke skulle ha innvirkning på treningsintervensjonen. Ved randomisering ble ulike forsøkspersoner delt inn i høy-karbohydrat kosthold eller lav-karbohydrat kosthold. Det ble ikke sett noen forskjell på gruppenes resultater utfra kosthold.

Resultatene fra studien;

 

30 min/daglig

60 min/daglig

Kontroll

Kroppsvekt

-4 %

-3 %

0

Fettmasse

-14 %

-13 %

0

Oksygenopptak,VO2max,

(ml x kg-1 x min-1)

+ 7.7

+7.0

+1.3

Fettfri masse, FFM

0

+ 1.0 kg

0

Gruppen som trente i den moderate gruppen, 30 minutter daglig hadde et høyere energiforbruk enn forventet,83% høyere negativ energibalanse enn forventet. 

I gruppen som trente 60 minutter daglig var ikke energiforbruket høyere enn forventet.

Forskerene konkulderer med at vektnedgang kan like godt oppnås ved 30 minutter trening daglig som ved 60 minutter.

Ved å se på resultatene i tabellen ser vi at vektnedgangen i kg og fettmasse i High-exercise gruppen var lavere enn i moderate-exercise gruppen. Men om vi ser på endringene i fettfri masse, altså blandt annet muskler, har denne økt for gruppen som trente 60 minutter, og ikke hos 30-minutters gruppen. Kan dette forklare forskjellene i endringene i kroppsvekt?

Studiet er interessant, særlig om vi kun skal fokusere på vekt. Resultatene er oppløftende for alle som sliter med å komme igang med trening, og kanskje føler at det ikke kommer noen resultater. Men.. 

Trening er mer enn vekt!

vektreduskjon

Les hele studien:

 Body fat loss and compensatory mechanisms in response to different doses of aerobic exercise?a randomized controlled trial in overweight sedentary males

Mads Rosenkilde,1 Pernille Auerbach,1 Michala Holm Reichkendler,1 Thorkil Ploug,1 Bente Merete Stallknecht,1 and Anders Sjödin2

1Department of Biomedical Sciences, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark; and 2Department of Human Nutrition, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark Submitted 2 April 2012; accepted in final form 30 July 2012

Stikkord:

7 kommentarer

Alina Fagerhaug

18.09.2012 kl.10:23

Det er bedre for de late å høre at 30 min med trening er like bra som 60 min. For da er det større sjanse for at de gidder. Sikkert derfor de sier som de sier. ;)

KunnskapsrikTrening

18.09.2012 kl.10:33

Alina Fagerhaug: Kan være det. Det som er interessant er jo de resultatene som viser at feks den negative energibalansen var høyere enn forventet i den moderate gruppen, og at prosentvis nedgang i kroppsvekt og fettmasse var høyere enn i de som trente 60 minutter. Men dette er kun en studie som må gjentas og gås grundig etter i sømmene.

Alina Fagerhaug

18.09.2012 kl.10:47

Studier foranderer seg hele dagen, Den ene dagen er det bra og andre dagen er det det værste man kan finne på. :P

KunnskapsrikTrening

18.09.2012 kl.11:01

Alina Fagerhaug: ikke sant :)

NA

19.09.2012 kl.02:02

Smart, men hva om man ønsker legge på seg? =)

KunnskapsrikTrening

19.09.2012 kl.08:08

NA: Da må man øke kaloriinntaket :)

Sala Palmer

30.01.2013 kl.10:07

Kommentar til den som ønsket å legge på seg: Du må spise mer! Slutt å gjøre andre ting mens du spiser, som å snakke, se på TV eller lese. Lag og forsyn deg med litt mer mat enn du pleier å spise til hvert måltid. Hvis du pleier å spise to brødskiver, prøv å spise tre! Prøv også å spise litt oftere og gjerne mer fett. Hvis du ikke er vant med fett, start med litt og jobb deg oppover (ta litt olivenolje eller pesto over salaten, bruk majones på brødskiva, ta smør på knekkebrødet). Spis mat istedenfor godteri (mange som spiser godteri istedenfor mat, det er usunt og gjør at du ikke legger på deg). Og hvis du trener mye kondisjon kan det være lurt å bremse ned på dette. Jeg har selv gjort dette i slutten av tenårene, det funket fint som snus, etter det har jeg ingen problemer med å legge på meg... :-)

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits