Vi ønsker å spise sunt, men får vi det til?

Det norske folk er opptatt av kosthold.

3 av 10 planlegger å endre kostholdet sitt.

7 av 10 syns det er vanskelig.

"Små grep, stor forskjell" er Helsedirektoratets nye kampanje for å få folk flest til å spise så sunt de ønsker. 

Etter en stor spørreundersøkelse om kosthold, vaner, ønsker og planlegging rundt temaet viser det seg at bare 46% klarer å spise så sunt som de ønsker.

Selv om hele 64 % (74 % av kvinnene og 54 % av mennene) er opptatt av å ha et sunt kosthold. 2013 personer deltok i undersøkelsen. Les hovedfunnene i undersøkelsen her.

25 % svarer at mangel på planlegging er en stor kilde til dårligere kosthold enn ønsket. 

dårlig kosthold

Denne uken lanserte Helsedirektoratet den nye kampanjen på Mathallen på Vulkan i Oslo

Håpet og planen for dette er å bidra med tips og triks til sunnere mat i hverdagen. I tillegg til å bidra til motivasjon og kunnskap til å ta sunne grep i hverdagen. 

Dette høres jo bra ut, men vil det nå ut til deg og meg?

kjeks

For å komme et stykke på veien kan du lese mer om kampanjen på Helsenorge.no eller lese videre på Forskning.no.

Etter å ha lest om undersøkelsen, og hva folk svarer er det ikke overraskende at så mange ikke når helt frem med de sunne ønskene. 

Planlegging er utrolig viktig for å utføre ønsket om sunne matvaner i en travel hverdag, men selvfølgelig også å skaffe seg grunnleggende kunnskap om kropp og ernæring. Det krever ikke doktorgrad i ernæring eller fysiologi for å spise sunt, men litt interesse for å finne det beste for kroppen.

Vi kjøper ikke ny bil uten å undersøke mer enn fargen og prisen, det bør vi heller ikke når det kommer til kosthold. 

Hva er dine beste tips til planlegging av hverdagsmaten?

Stikkord:

6 kommentarer

Veienmotgull

26.10.2012 kl.07:03

Som du sier, i kroppens beste interesse :D

Hvis man går fra å spise usunt hver dag og legger om kostholdet, kjenner man til drastisk endring med en gang. Jeg tror uansett at det er vanskeligst, for da savner man de usunne tingene med en gang!

Mia

26.10.2012 kl.07:40

Lag maten dagen i forveien, og lag mer enn du tror du trenger! Ellers er det lett for at den ekstra lille sulten får noe usunt i kantinen. Jeg har alltid rikelig med grønnsaker i kjøleskapet, fullkornpasta, poteter og kylling/fisk/skinke i fryseren. Og et lager med havregryn og proteinpulver på skolen. På den måten får jeg i meg tre store sunne måltider på skolen hver dag selv om jeg er der i 12 timer. Så spares heller "snopekaloriene" til helgen;)

KunnskapsrikTrening

26.10.2012 kl.07:59

Veienmotgull: Ikke sant! Å kutte ut alt man har mest lyst på, og kjøre på med helt nytt kosthold, og kanskje nye treningsvaner i tillegg kan være utrolig vanskeli. Litt av gangen tror jeg på :)
God helg til deg!

KunnskapsrikTrening

26.10.2012 kl.08:00

Mia: Smart Mia! Jeg lager alltid litt mer enn jeg trenger, og har litt på lur i fryseren :) Mat holder seg en stund, og kan varmes opp igjen. GOD helg! Blir det løping??

Nina

26.10.2012 kl.10:18

For å klare å leve sunt, er det viktig at maten frister. Ikke kjøre på med den samme salaten hver dag, da får en fort heller lyst på en grandiosa!

Jeg planlegger uken hver søndag, handler på mandagen. Passer på å ha noen sunne lette alternativer i fryseren i tilfelle det kommer en hektisk dag, eller det bare ikke frister å bruke så lang tid på kjøkkenet.

Jeg tror også det er viktig med litt inspirasjon til hva en kan lage, da blir det mer spennende.Da er det jo utrolig bra med alle disse bloggene som er ute! Det å leve sunt, trenger ikke være å leve kjedelig!

Karina Dale

26.10.2012 kl.10:37

Forberede maten på forhånd! Helst med masse grønnsake og næringsrik mat som metta lenge, og som Mia sei - litt ekstra og sunn mat (gjerne frukt) som du kan hive i dej om småsvolten lure sej på dej :)

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits