Proteinrike mandler og sukkerfri marsipan til jul!

Mandler hører julen til, særlig i marsipan og julegrøt.

Mandler i ulike former har også blitt populært den siste tiden på grunn av det lave karbohydratinnholdet, 6,9 g/100 g.

I desember kan du bruke mandlene til å lage din egen marsipan, og ønsker du en sukkerfri variant bytter du ut melisen med sukrinmelis. Veldig enkelt, og veldig godt!

sukkerfri marsipan

Hjemmelaget marsipan til jul, oppskrift kommer.

Mandelmel kan kjøpes, eller enda bedre, lages selv. Dette er en fin erstatning for andre typer mel i for eksempel bakst.

Lag mandelemelet selv ved å kjøre mandler, med eller uten skall i blenderen til du får et mel som er så grovt eller fint du ønsker. 

hjemmelaget mandelmel
Billigere enn å kjøpe ferdig mandelmel.

Mye proteiner og fett!

Om vi ser nærmere på næringsinnholdet er det absolutt grunn til å inkludere disse nøttene i hverdagskosten også.

Mandler har høyest innhold av protein (21 g/100 g) og kalsium (780 mg/100g) blant nøtter.

Høyt proteininnhold er positivt for alle, og særlig viktig om du trener mye, og ønsker muskelvekst.

Til tross for et høyt innhold av fett (58,8 g/100 g) er dette for det meste enumettet fett, 34 g/100 g (den sunneste fetttypen).

Et godt valg i forhold til andre matvarer med både høyt fettinnhold, og størst andel mettet fett!

Mandler er altså en nøtt i høyeste klasse som godt kan nytes hele året. En neve om dagen kan anbefales, men husk på det høye kaloriinnholdet, 629 Kcal/100g!!

mandler proteiner

Nøttemix?

Behandlede mandler, og andre nøtter, vil også få ekstra kaloriinnhold på grunn av oljen som ofte brukes.

I tillegg vil ristede og saltede madler og andre nøtter bidra til et unødvendig høyt dagsinntak av salt.

Les mer detaljert om næringsinnholdet og mikronærinsstoffene i mandler på Matvaretabellen.

Historisk

Mandeltypen vi kjøper i butikken heter Søtmandel og er forskjellig fra den bitre mandeltypen.

Bittermandel kan forekomme i gamle oppskrifter, men bittermandelolje fremstilles nå syntetisk. Disse mandlene inneholder Amygdalin (glykosid) og enzymet Emulsin.

Ved knusing eller tygging vil disse komme i kontakt med hverandre og enzymet spalter Amygdalinet til det dødelige stoffet Hydrocyanid (Blåsyre).

Heldigvis er bittermandler forbudt for salg i Norge!

I desember spiser vi også kilovis av klementiner, les mer om næringsinnholdet i disse fruktene her. 

Mandler hører til i mitt kosthold året rundt, jeg blir aldri lei.

Hva bruker du mandler til?

2 kommentarer

Melissa Spania

14.12.2013 kl.09:54

Jeg bruker mandler til godtekuler og kaker, pannekaker, lapper, vafler osv. Det er jo supert å erstatte vanlig mel med nøttemel.

God lørdag!

KunnskapsrikTrening

15.12.2013 kl.10:43

Melissa Spania: Gode tips her! Høres godt ut i vafler :) Ha en super søndag!

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits