En gang sterk, alltid sterk? Anbefalt artikkel!

Kan musklene "huske"?

Forskningsgruppen jeg tok min mastergrad hos har forsket lenge på muskelcellenes kjerner. Studiene har undersøkt det som skjer når en muskel trenes sterk, og hva som skjer inni muskelcellene om musklen blir utrent igjen. 

Veldig kort og enkelt fortalt vil en muskelcelle, som er kroppens største celler, få flere cellekjerner om den vokser. Ved riktig trening vil en muskelcelle vokse, noe som kalles hypertrofi. Om en muskelcelle vokser, vil den kunne utvikle mer kraft, enn en muskelcelle som har mindre volum.

Når en muskelcelle øker i volum vil cellen trenge flere kjerner, for å klare å opprettholde prosesser og effektivitet, ved blantannet å minske transportavstanden. Muskelcellene har mange cellekjerner, mens de fleste andre celler i kroppen kun har en kjerne.

 

"Gammel lærdom" mente at en muskelcelle får flere kjerner ved økt volum, men at disse kjernene forsvinner  om muskelcellen minker i volum igjen (detraining). 

Dette blir nå utfordret, og i de nyeste funnene viser igjen at cellekjernene ikke forsvinner ved detraining, men ligger latent i cellene. Dette vil gjøre det enklere for muskelcellen å bygge seg stor og sterk igjen, om man tidligere har trent.

Dette reiser igjen spørsmålet om doping, anabole steroider, og ikke minst opptrening av eldre eller etter skade. 

Les mer på Aftenpostens nye Viten-sider, og få alle referansene til de spennende artiklene.

"Musklene dine kan huske"

Dagens styrketrening vil kanskje bidra til at mine muskler "husker" ved hjelp av flere cellekjerner?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits