Maksimalt oksygenopptak og laktatprofil, svart på hvitt

Ærlige tester, nå får jeg vite mitt kondisjonsnivå!

Tidligere denne uken testet jeg både mitt maksimale oksygenopptak, og laktatprofil. Dette var tester jeg ikke har gjort før, og da det nærmeste jeg har kommet en fysiologisk test som dette er makspulstest var dette en ny opplevelse.

Dette var en bursdagsgave som gav både spenning og nervøsitet, og etter å ha ventet helt til klokken 15 på ettermiddagen var jeg klar for å vise hva jeg er god for! 

Testene ble utført på Vallhall testsenter, som har kjøpt opp den tidligere Melkesyrefabrikken, som holder til på Vallehovin i den veldig passende gaten Innspurten. Testing minutt for minutt

Før testene kunne starte pratet testansvarlig og jeg om tidligere treningserfaring, treningsmengde, puls og annet relevant for testingen. For at testene skal gå så behagelig og effektivt som mulig er det greit for testansvarlig å vite litt om hva slags trening jeg er vant til, og hvordan jeg ligger an i forhold til hastighet og distanser. Fordi jeg løper mest ønsket jeg å utføre testene på mølle, men man kan også velge sykkel. 

Les om maksimalt oksygenopptak i dette innlegget.

Laktat i blodet

Den første testen var laktatprofil, som er en test for å finne ut ved hvilken puls jeg går over fra aerob til anaerob energifrigjøring, og melkesyreproduksjonen er høyere enn det kroppen klarer å eliminere. Denne testen vil kunne avdekke den berømte melkesyreterskelen, anaerob terskel, og vil fortelle hvor hardt du kan arbeide før "melkesyra tar deg". 


Konsentrasjonen av laktat i blodet som anses som overgangen mellom balanse i produksjon og eliminering av blodlaktat, og opphopning kalles OBLA (Onset of blood lactate accumulation).

OBLA defineres som det belasningsnivået der laktatnivået har en verdi på 4 mmol/L blod. Dette er en teoretisk terskel, og det finnes individuelle forskjeller på hvor godt vi takler denne konsentrasjonen av laktat, og er relativt aktivitetsspesifik. Man opererer derfor med Individuell laktatterskel i tillegg til OBLA som er fastsatt på 4 mmol/L. 

4 minutters drag med stikk i fingeren

Laktatprofil-testen foregikk med stigning 1,5% stigning, med 4 minutters drag med økende hastighet. 

Før hver endring i hastighet fikk jeg et stikk i pekefingeren, hvor laktatmåleren registrerer mmol/L laktat i blodet. 

Min test startet på rolige 8,5 km/t og steg opp til 12,5 km/t med 4 minutters drag før laktatkonsentrasjonen nærmet seg den tydelige stigningen som er et resultat av økt laktat- produksjon. Etter 4 minutter på 13,5 km/t ble det målt 6,8 mmol/L i forhold til 3,4 mmol/L i draget før. 


Testen var over, og et sted mellom disse to målingene finnes min laktatterskel. Etter å ha sett på resultatene har testansvarlig estimert både individuell laktatterskel og OBLA. Det som er av interesse for meg og andre som tar en slik test er å se hvilken puls man ligger på ved sin målte individuelle laktatterskel. Vet man pulsen ved denne terskelen, vet man også hvor man bør ligge i intensitet ved ulike treningsøkter.

Laktat-testen var ferdig i løpet av 5 4-minutters drag, og det var helt tydelig når melkesyreproduksjonen virkelig satt opp hastigheten!

4 minutter med maske og full fokus!

Etter noen minutter pause, og oppsyking av meg selv var jeg klar for testen av alle tester. Maksimalt oksygenopptak skulle avsløres, og jeg kjente at jeg var litt over middels nervøs. Kanskje veldig nervøs til og med, fordi om noen presser meg høylytt og konkurranse-presset blir for mye, gir jeg opp. Motsatt av hva mange andre motiveres av, men heldigvis ble jeg beroliget av en avbalansert testansvarlig. 

Maske på, med litt rar lukt, og veldig stramme stropper for å ikke slippe ut eller inn annen luft enn fra slangen som er festet til testkammeret via tredemølla. Stigning på over 5%, med fartsøkning hvert minutt. Hvert 30. sekund måles oksygenopptaket.

Jeg var klar, og med en relativt uvant stigning og med en maske som gjorde pusten veldig uvant, kjørte jeg på med første hastighet. 

Etter et minutt økte hastigheten med 1 km/t, og nå kunne jeg kjenne at dette kom til å bli tungt! 

Ny økning, fortsatt energi i bena . Pusten gikk raskt, men tommel opp for ny økning. 

60 sekunder ble nå supertungt, og melkesyra kom tilbake i lårene. Pusten gikk så raskt den kunne, og det ble ingen tommel opp for ny økning. Heller tegn for å beholde samme hastighet i nye 60 sekunder for å få nye målinger. 

De siste 30-20-10 sekundene gikk utrolig sakte, men jeg fullførte den siste tiden, og hoppet mølla når siste måling var registrert.


Tydelig preget av å presse meg mer enn vanlig!

4 minutter med et jag etter å løpe oppover i raskere og raskere tempo var over, deilig! Etter å ha fått av masken, kjente jeg at kroppen var utslitt, men kunne jeg ha gitt på litt mer? 

Kondisjonsalder

Etter analyse av målingene, og sammenliknet med gjennomsnittsmålinger for min alder, kan man anslå en kondisjonsalder. Det kjennes deilig å se at denne alderen kun er 20 år!


Å score over gjennomsnittet for både kvinner og menn i min alder på denne testen er veldig overraskende, og utrolig gøy. Jeg har i grunnen aldri trodd at jeg har hatt god kondisjon, men nå har jeg fått et lite bevis på at all treningen de siste årene har gitt resultater. 

Dette må gjøres igjen om en stund, for å se om jeg kan jobbe opp oksygenopptaket mitt ytterligere!

Ønsker du å gi fysiologiske tester i gave til en du er glad i er det greit å vite at personen faktisk ønsker å ta disse testene. Jeg er kjempeglad for gaven jeg fikk, tusen takk!

Nå blir det mer planlagte kondisjonsøkter fremover, VO2-maks skal presses oppover!

10 kommentarer

23.02.2014 kl.15:17

Dette kunne jeg også ha tenkt meg å teste ut :)

Hmm artig :)

SisselJohanne :)

23.02.2014 kl.17:32

Dette gavekortet misunner jeg deg! Må nok ta saken i egne hender, kanskje allerede om en måneds tid når jeg skal sørover en tur :) Har snakket om å teste meg i flere år, bare aldri tatt det siste skrittet. Slik statistikk er jo så gøy, også er det jo fornuftig i forhold til videre trening. Særlig for meg som bare ikke blir bedre i løping ... :P

Silja

23.02.2014 kl.18:22

Kult ;-) Moro med tall! Jeg måtte le litt av det bildet altså - du ser preget ut men det skal man jaggu også være når man tar slike tester!!! Well done ;-)

23.02.2014 kl.19:42

Tøft gjort! 👍 Du er ikke akkurat blek, men fattet! Vil du gi resultatene? 😊

KunnskapsrikTrening

24.02.2014 kl.07:25

Anonym: Om du er interessert i å finne ut hvordan kondisjonen din er, og har lyst til å få gode retningslinjer for videre trening, eller bare ønsker en utfordring er det absolutt å anbefale! God mandag!

KunnskapsrikTrening

24.02.2014 kl.07:26

SisselJohanne: Ja, ble veldig glad og overrasket for den gaven! Midt i blinken :) Jeg liker godt grafer og statistikk, så er veldig fornøyd med at jeg fikk dette i etterkant. Jeg anbefaler deg å ta testene om du føler at du ikke blir bedre av den treningen du gjør i dag :)

KunnskapsrikTrening

24.02.2014 kl.07:28

Silja: Hahaha :) Ble litt satt ut av hele testen, ganske overrasket over hvor sliten jeg ble. Det sier mye om at jeg ikke er så flink til å presse meg så langt jeg kan :) God mandag til deg Silja!

KunnskapsrikTrening

24.02.2014 kl.07:29

Anonym: Takk! Et ærlig bilde kan man si :) Resultatet på maksimaltoksygenopptak-testen ligger i grafen, rett over, noe jeg er veldig fornøyd med!

Melissa Spania

24.02.2014 kl.16:26

Å, dette har jeg såååå lyst til å gjøre! Skal til Norge i sommer, da tror jeg at jeg må booke en date med den masken altså!

KunnskapsrikTrening

28.02.2014 kl.08:57

Melissa Spania: Anbefales!! Det er skikkelig slitsomt, men over på en liten time til sammen :)

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits