Slik ser musklene ut på innsiden

Vet dere hvordan musklene ser ut inni?

Mange av dere lesere er utrolig flinke til å trene, og vet mye om musklenes utseende, og ikke minst hvilke øvelser som er effektive.

Vi kan lese om musklene våre i lærebøker og på nettet, eller i kategorien muskler her på bloggen. 

Som oftest ser vi tegninger av fibertyper, muskler, og forskjellige illustrasjoner av for eksempel glatte muskler kontra hjertemusklen vår. Eller tegninger av oppbygningen av skjelettmuskelcellene våre. 


Fine og illustrerende tegninger finnes ofte i bøker, men det ser jo ikke slik ut i virkeligheten!

Men hvordan ser egentlig musklene ut inni?

Innen forskning på muskler benyttes forskjellige teknikker til å visualisere musklenes reaskjoner på ulike responser.

Både mikroskopi og molekylærbiologiske teknikker er noe som tas i bruk, og som jeg har benyttet selv. I mikroskop kan en ved forstørringer som 40x eller 60x (eller mer), se selve muskeloppbyggingen, eller for eksempel lysende deler av musklenes proteiner (fluorescens), om en har farget for et spesielt protein eller annen struktur. Uten å tilsette farge til tynne snitt av muskelceller vil strukturene sees i grånyanser, og ikke blodrødt som man kanskje kan tenke seg. 


Uendelige muligheter for å se muskelcellene

Med andre metoder, kan en analysere kjemisk musklenes oppbygning.

Musklene er som jeg har skrevet om før bygget opp av proteiner og bindevev, som er avgjørende for at vi skal kunne bruke musklene våre. Ulike fibertyper, muskelceller, med varierende egenskaper gir musklene ulik størrelse, styrke og utholdenhet. Disse fibertypene kan man se i mikroskop, både ved å se på størrelse, eller ved å merke de ulike fibertypene med ulike farger. Før en gjør dette må en bit av muskelen snittes i veldig tynne snitt i en stor maskin (her snakker vi på mikrometer tykkelse, 1 mikrometer er 0,001 mm!).

På bildet under kan en lett se at de forskjellige fibrene i en muskel er av varierende form og størrelse.


De sorte prikkene rundt fibrene er blodårer, kapillærer som forsyner muskelcellene med blod og dermed oksygen, næring osv. Tverrsnitt av muskel hvor kapillærer er farget. Bildet er tatt med 40x forstørring. Bildet er fra egen masteroppgave. 

Dette bildet viser både fibertype-merking og kapillærer i muskler hos eldre. Bildet er lånt fra NIH's nettsider, hvor de beskriver mange av disse metodene som brukes i forskningen.

Andre metoder for å se på musklene innvendig er å farge for ulike enzymer som finnes i varierende grad i de ulike fibertypene. Dette gjøres om en skal finne ut om en fiber er oksidativ/utholdende eller glykolytisk/lite utholdende.

Spennende på en snever måte!

Dette er noen eksempler på hvordan musklene våre ser ut inni, og gir ett litt mer realistisk bilde på virkeligheten enn de typiske tegnede illustrasjonene. Mye i lærebøkene er tegnet på en helt annen måte enn sånn det egenlig ser ut, ofte fordi vi ikke egenlig vet helt hvordan og hva som skjer. 

Jeg har selv gjort alle analysene jeg har nevnt over. Dette var en kort intro til ting jeg jobbet mye med under min utdannelse, og som er veldig spennende på en svært snever måte! Ofte hjelper det å kunne se ting for seg for å lære og huske, kanskje dette innlegget kan bidra til dette.

Har dere lagt planen for #trening resten av denne uken?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits