Hva er muskler?

Muskler er et hett tema blant en stor det av befolkningen. Vi leser om hvordan få store og sterke muskler, ser bilder av muskuløse menn og kvinner flere ganger daglig i aviser, på nett og TV, og får høre om hva som er super "muskelmat". 

Muskler har blitt et statussymbol i mange deler av samfunnet, men hva er egentlig muskler?

Muskler er kjøtt!

Veldig enkelt forklart er muskler det samme som kjøtt, noe som faktisk overrasker veldig mange. 

En muskel er derimot ikke bare en klump med kjøtt, men er bygget opp av enormt mange deler, som for eksempel muskelceller/muskelfibre, bindevev og blodårer. Proteiner er en stor andel av muskler, og inngår i oppbygningen av viktige deler for både muskelarbeid, -vekst, -restitusjon, og -struktur. 

Tusenvis av muskelceller bygger opp en muskel, disse cellene kalles også muskelfibre på grunn av si avlange fiberform. Menneskets skjelettmuskler, de som er festet i skjelettet, har tre typer muskelfibre med ulike egenskaper. Les mer om muskelfibrene våre her.


Tre typer muskler

Menneskekroppen har tre typer muskler.

Skjelettmuskler, som nevnt er disse festet i skjelettet og gjør det mulig for oss å bevege kroppen. Dette er musklene vi mener når vi snakker om styrketrening, eller annen opptrening av muskulatur.

Hjertemuskelen, altså hjertet.

Glatte muskler, muskler som styrer organer, blodårer, og er ikke festet til skjelettet.

Les mer detaljer om de tre muskeltypene her.

Muskelarbeid, hva er det?

For å trene musklene våre må vi skape muskelkontraksjoner i muskelcellene. Dette styres av nervesignaler, og krever energi i form av ATP. For at vi skal kunne bruke musklene våre til å for eksempel løfte noe er vi avhengig av å kunne kontrollere musklene, dette betyr at alle muskelcellene som aktiveres og trekker seg sammen i en muskel gjør dette simultant. Jo større kraft en muskel skal skape, jo flere muskelfibre blir rekruttert, dette kalles rekrutterings-prinsippet. 

Det finnes mange typer muskelarbeid, lese mer om dette her. 

Hva skjer inni muskelcellene?

Musklene våre er utrolig spennende, og inni hver muskelcelle foregår det tusenvis av kompliserte hendelser. Når ytre, eller indre signaler aktiverer bestemte deler i en muskelcelle settes signalveier i gang. Hvilken av disse signalveiene som starter bestemmer hva som skjer inni hver muskelcelle, som for eksempel muskelvekst. 

Dette innlegget er kun en svært overfladisk, og enkel oppsummering av hva mange lurer på rundt muskler.

Utrolig spennende og interessant!

2 kommentarer

Alina

18.08.2014 kl.16:40

godt å vite når man trener :D

KunnskapsrikTrening

21.08.2014 kl.08:12

Alina: Ja ikke sant :) Alltid spennende å vite litt mer om kroppen!

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrener. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits