Er du en oppmerksom treningspartner?

Veldig mange liker å trene sammen med noen, særlig når det skal trenes styrketrening.

Men hvor mange tør å rette på teknikken til treningspartneren?

Å trene for å få best mulig effekt krever god teknikk, og evnen til å se både sine begrensninger og muligheter. Om man tar seg en titt rundt på treningsstudio, eller andre steder der folk trener ser man mange treningspar. Veninner, par, kompiser og kolleger. Mange av disse treningsparene har kanskje samme målsetning for treningen, men det er heller ikke uvanlig at man bare trener på samme tidspunkt.

Det er forskjell på å veilede i forhold til teknikk og utførelse, og å legge opp til øvelser som partneren ikke egentlig ønsker å gjøre. 

En treningspartner som passer på under tunge løft gjør treningen mer effektiv, men også tryggere.

Teknikk og utførelse må sitte uansett treningsmål

En treningspartner kan brukes til å få deg til å presse ut det lille ekstra for å yte maksimalt, men også til å gjøre deg mer oppmerksom på teknikk. Som partner MÅ man tørre å rette på teknikk, utførelse, og gi råd om å velge riktig motstand, eller øvelse for partneren sin! Ser man noen som tydelig ikke har teknikken på plass har har man som partner et ansvar om å si fra. En annen ting er om man ikke egentlig aner hva partneren faktisk vil med treningen sin.

Et klassisk eksempel på en treningspartner som tror partneren har de samme målene som seg selv, men ikke følger med på utførelse;

En gutt som vil være sterkere enn jenta, og en jente som ønsker lære bort "jente-øvelser" uten å sørge for riktig teknikk og utførelse. Øvelsene utføres halvveis og med mye juksing, kanskje fordi han vil bli sterkere, og hun legger på litt for mye for å ikke være "dårligere".

En partner bør kunne si fra om det helt tydelig legges på for mye vekter, og oppmuntre til riktig trening uansett treningsmål. I tillegg si fra om øvelsene kanskje ikke passer inn i egen treningsplan.

Hvorfor skal vi pirke på treningspartneren?

Mange er redde for å skape dårlig stemning ved å komme med forslag, og si fra om øvelsene blir utført lite optimalt. Å bli rettet på føles ofte som et personangrep, ofte fordi måten det blir kommentert på er lite gjennomtenkt. Et godt tips er å si fra på den måten du selv ønsker å bli veiledet selv. 

Men er ikke alle på jakt etter mest mulig effektiv trening?

Trener man sammen er det naturlig at begge to kan dra nytte av å ha en som ser det hele utenfra, slik at vi kan plukke vekk småfeil og uvaner. Det er ikke snakk om å være bedre enn noen andre, men å veilede hverandre slik at skader unngås.

Veldig mange finner treningsgleden med en partner. 

Sørg for å kunne øvelsen riktig før du lærer den bort til noen

Å lære bort og vise øvelser for å gi inspirasjon og variasjon er veldig bra, men bare om den som lærer bort faktisk kan øvelsen. Teknikk en sitter bedre om vi vet hvilke muskler og bevegelser øvelsen innebærer, det er altså lurt å lese seg opp før trening.

Er du, eller dere usikre på utførelsen bør begge to lære øvelsen, slik at dere kan øve inn teknikken sammen. Det skal ikke mye til å trene effektivt og riktig, men det krever at man er oppmerksom på hele kroppen, og at man kan se om det blir gjort noe feil.

Tør du å rette på treningspartneren din?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrening. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits