Slyngetrening; Flyes

Flyes/Flies er en god øvelse for bryst- og skuldermusklene (hovedsaklig midtre del av pecotoralis major og fremre del av delta). Utfører du øvelsen i kabeltrekk eller slynge vil også kjernemuskulaturen utfordres. 

Slyngetrening er som beskrevet før god trening for hele kroppen, fordi vi hele tiden må stabilisere kroppen underveis i øvelsene. Det er derfor viktig å lære seg hvordan man tilpasser øvelsene til sin egen kroppskontroll og styrke, slik at treningen blir mest mulig effektiv. 

Flyes er en øvelse som kan utføres på mange ulike måter, og en veldig vanlig måte er liggende på ryggen på en benk, med en manual i hver hånd.

En av de største forskjellene på å ligge stabilt på ryggen, og å stå på tærne med kroppen lent fremover i en slynge er at ryggliggende flyes ikke krever like mye av stabiliserings- og kjernemuskulatur som i slynge. På den andre siden vil liggende øvelser la muskulaturen vi ønsker å aktivere få arbeide uten å påvirkes av eventuelle svakere punkter i kroppen, som magemusklene.

Slik utfører du Flyes i slynge:

flyes i slynge

  • Stå på tærne med kroppen strak som en planke. Jo bredere du står med føttene, jo mer stabil blir du. 
  • Senk skuldrene og hold en liten knekk i albuene. 

flyes i slynge

  • Før armene rett utover fra midtlinjen, og press tilbake med håndflatene. Ikke gå for langt ut enn du har kontroll på, det vil gjøre at vi bøyer armene for mye for å klare å komme tilbake til utgangsposisjon. 
  • Stopp bevegelsen før hendene kommer nær hverandre for å holde muskelspenningen underveis i hele øvelsen.
  • Husk at spennet i kjernemuskulaturen skal holdes hele veien, slik at du kun beveger i skulderleddet og ikke hofteleddet. 

Juster motstand til øvelsen

Øvelsen vil kjennes veldig annerledes enn push ups eller brystpress, fordi vi i større grad isolerer den store brystmuskelen i bevegelsen, og kutter ut mye av hjelpen vi får fra både triceps og stabiliteten fra underlaget i øvre rygg. 

Dette vil føre til at flyes er en tyngre og mye mer utfordrende øvelse å utføre enn øvelsene brystpress og benkpress. Mange blir overrasket over hvor mye de må redusere motstande fra det de er vant med fra andre brystøvelser. 

I slynge vil motstanden bli større jo lengre bak du plasserer føttene, og lettere jo mer oppreist du står.

Kjenner du øvelsen og biomekanikken bak bevegelsen er det lettere å unngå å falle for fristelsen å kjøre på med for mye motstand slik at øvelsen utføres med feil teknikk. 

Les om push ups i slynge.

 Dette er en av mine faste styrkeøvelser hver uke, både fordi den kjennes skikkelig godt, men også fordi den utfordrer både styrke og kroppskontroll!

Nyt torsdagen alle sammen :)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrening. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits