God oppfølging hos Klinikk for alle

Sponset behandling

De siste månedene har jeg hatt faste behandlinger med en flink og veldig kunnskapsrik fysioterapeut og osteopat hos Klinikk for Alle på Majorstua. Mona Valstad Elsness er spesielt interessert i kvinnehelse, og videreutdanner seg innen dette temaet for å lære mest mulig om kvinner, graviditet og behandling.

Vanligvis får hun pasienter som allerede har en plage som skal behandles. Våre timer handler heller som å avdekke hvordan kroppen min reagerer på en graviditet, for så å forhåpentligvis kunne forebygge eventuelle plager når magen vokser enda mer. For meg har timene vært veldig spennende, fordi jeg er litt spesielt interessert i kroppens fysiologi, men også fordi dette er en helt ny opplevelse for meg og min kropp. 


Etter tre møter med Mona har jeg fått noen fokuspunkter å jobbe med hjemme til neste gang vi møtes. 

Leggmuskulatur og tøying

Fordi kroppen har blitt noen kilo tyngre på kort tid har dette økt belastningen fra aktivitet, spesielt fra joggingen. Bindevevet under foten, som er festet på fremsiden av helbenet og går i vifteform ut mot tærne har blitt betraktelig strammere på høyre fot, noe som kan eventuelt føre til smerter og det som kalles Plantar fascitt.

Plantarfascien er et seneliknende bindevev under foten som er utsatt for overbelastning. Plantar fascitt sees ofte i sammenheng med hælspore som dannes i festet av bindevevet ved hælen. Begge disse tilstandene vil, om det får utvikle seg, føre til smerter, og mange plages mye i lang tid fremover. 

Med en stram leggmuskulatur på samme benet bør jeg fokusere på å tøye godt ut, både i soleus og gastrocnemius. Pluss massere undersiden av foten med for eksempel ved å rulle på en tennisball eller et kosteskaft. Dette for å forebygge ytterligere stivhet i områdene som eventuelt kan føre til smertefulle opplevelser, og enda en pause fra normal aktivitet. 

Pust

Det andre fokuspunktet jeg skal jobbe med er pusten. 

Mona ser tydelig at min pust er relativt overfladisk, det vil si at jeg ikke utvider ribbena på innpust. Dette har jeg aldri tenkt på før, men nå som jeg har blitt oppmerksom på dette kjenner jeg tydelig at det ikke er mye bevegelse utover, selv når jeg trekker pusten dypt. 

Grunnen til at dette er noe jeg skal jobbe med, er at om de nederste ribbena er lite bevegelige når magen vokser seg enda større, vil dette kunne bli unødvendig ubehagelig fremover. 

Oppgaven min er å få til et pustemønster som gir bevegelse i ribbena isteden for å kun heve og senke brystet. Det høres veldig enkelt ut, men for meg har det tatt lang tid bare å forstå hvordan jeg skal få dette til. 

God oppfølging

Neste behandlingstime hos Mona blir om to uker, og innen den tid bør jeg ha jobbet med de to punktene som er beskrevet over. 

For hver uke skjer det endringer i kroppen som jeg ikke har kontroll over, men frem til nå har jeg heldigvis ikke hatt noe ubehag eller plager. Det er veldig fint å få så god oppfølging i denne tiden, og jeg lærer mye av Mona om både graviditet og hva som skjer i kroppen. Fordi Klinikk for Alle er et tverrfaglig senter med andre behandlere også, er det enkelt å diskutere tema og spørsmål som hun kan ta videre til sine kolleger for faglige diskusjoner. 

Sjekk ut facebooksiden til Mona, eller følg henne på Instagram @osteopathyheartmindhands!

Søndagens plan er joggetur i gråværet, tur med lille Fia og selvfølgelig både tøying og pusting etterpå.

Hva med dere?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Driver Vollen Trening med utendørs mammatrening hele året, og pt-studio på planen. Snart sertifisert mammamagetrening. Instruktør for utendørs mammatrening Fornebu i samarbeid med ELlixia Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits