Får kvinner en annen respons på kondisjonstrening enn menn?

I går kom jeg over en spennende studie som tok for seg eventuelle kjønnsforskjeller på effektene av utholdenhetstrening, da med fokus på maksimalt oksygenopptak og endringer i hjertemuskelen.

Females have a blunted cardiovascular response to one year of intensive supervised endurance training.

Ja, kvinner har i gjennomsnitt lavere kroppsvekt, mindre fett fri masse, mindre lunger, mindre muskelmasse, og annet potenisale til muskelvekst enn menn, men finnes det også forskjeller i hvordan kroppen reagerer på samme type trening?

Fra innaktive til maraton på 1 år

12 sedate kvinner og menn deltok i et treningsprogram for utholdenhet, der målet var å fullføre et maraton etter 1 år. Treningsprogrammet inneholdt tester før, etter og underveis, treningsøkter med progresjon og individuelle tilpasninger. Den totale treningsmengden økte fra korte og få økter, til mange og lange underveis i studien. 

Etter studien fullførte alle deltakerne enten et maraton, et olympisk triatlon, eller et 100-miles langt sykkelritt.

Kvinner fikk lavere respons, og nådde et platå for endring tidligere enn menn

Maksimalt oksygenopptak økte med 22% hos menn, og 15 % hos kvinner i løpet av 12 måneder. Det som overrasker er at kvinnenes maksimale oksygenopptak økte frem til tredje måned i studien, og nådde et platå. Etter dette ble det ikke målt noen signifikant økning. Hos mennene økte oksygenopptaket frem til niende måned i studien, der det nådde et platå. 

Kvinnenes maksimale oksygenopptak endret seg altså ikke de siste 9 månedene, til tross for at treningsregimet fortsatte å øke både intensitet, mengde, variasjon i øktene. 

Det samme ble funnet ved testing av hypertrofi i venstre ventrikkel i hjertet, den pumpende delen av hjertemuskelen, og dermed en viktig faktor for hvor sterk hjertemuskelen er. 

Kvinner fikk en økning i ventrikkel-masse på 13% de første 3 månedene, etter dette ble det ikke funnet noen signifikant vekst. 

Hos menn fant de en økning i ventrikkel-masse på 20% de første 6 månedene, og nådde ikke et platå før i niende måned. 

De fant ikke noen forskjeller mellom kjønnene på volumet i venstre ventrikkel etter fylling. 

Spennende, men altfor liten studie?

Studien er en veldig liten studie, og temaet krever mye mer forskning (som alltid). Forsøkspersonene ble tett fulgt opp, men de fikk i liten grad veileding innenfor kosthold, dette kan ha virket inn på resultatene, da et kosthold kan være veldig forskjellig.

Likevel synes jeg funnene er interessante og spennende, og kanskje litt overraskende. Kan det virkelig være at kondisjonstrening å¨denne måten ikke gir effekter på for eksempel maksimalt oksygenopptak etter de 3 første månedene for kvinner? 

Det som er viktig å huske på når man leser studier som dette er å tenke på alle faktorer som kan ha virket inn på resultatene, og hvor anvendelig studien er til det virkelige liv. 

Selv kommer jeg til å trene utholdenhet mer enn 3 måneder fremover i tid, men er alltid på jakt etter nye og spennende studier å lese!

Les hele studien her:

Females have a blunted cardiovascular response to one year of intensive supervised endurance training.

, , , , , ,

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Instruktør for utendørs gruppetrening på Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole.
Driver Utetrening Fornebu med mammatrening, bootcamp og personlig trening utendørs. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits