Hvordan påvirker pausene mellom sykkelintervaller vår løpeprestasjon?

Sykling og løping er to gode treningsmetoder for å øke utholdenheten vår, og er populære aktiviteter hele året. 

Men skal du bli best på sykkel er det viktig å trene dette mest, og skal du bli best på løping er det joggesko som gjelder. De to aktivitetene er ulike når det kommer til bevegelse og slitasje på kroppen, og det er en vanlig tanke at man blir treg i løping om man sykler for mye. Dette kan selvfølgelig stemme for mange, men sykling kan også øke prestasjonene på løping, særlig med et treningsopplegg der intervaller og pausene mellom er nøye planlagt. 

Hvilken påvirkning pausene mellom sykkelintervaller har å si for løpeprestasjonene våre er nettopp det denne studien tar for seg, og funnene viser at i dette tilfellet vil ulike lengder på pausene påvirke løpingen på ulike måter. 

Kort, middels, eller lang pause?

32 langdistanseløpere av begge kjønn med gjennomsnittlig 40 km som treningsvolum ble delt inn i en testgruppe, og en kontrollgruppe. 

Testgruppen ble igjen delt inn i tre, med ulik lengde på pausene mellom intervallene på syklingen; 30 s, 80 s, 120 s. 

Før sykkeltreningen ble de testet i 3 km løp, maksimalt oksygenopptak, og "time to exhaustion". 

Med 2 ukers trening (hvor mange ganger i uken oppgis ikke) med 6 x 10-sekunders sprinter med ulik lengde på pausene mellom de 6 intervallene, ble deltakerne igjen testet. 

Raskere 3 km 

Gruppen med 30 sekunders pause mellom intervallene fikk signifikant økning i prestasjon på 3 km løpetest (3.1 ± 4.0%, p = 0.04). De to andre guppene fikk ingen signifikant økning i prestasjon. 

Tid før utmattelse og kraftproduksjon

Ved testing av hvor lang tid det tok før forsøkspersonene ble utmattet økte signifikant i de to gruppene med lavest arbeid-pause-ratio, 30- og 80-sekunder. Mens gruppen med lengst pause, 120 sekunder, var den eneste gruppen som fikk signifikant økning i gjennomsnittlig kraftproduksjon. Gruppen med 80 sekunders pauser mellom intervallene var likevel den eneste gruppen som signifikant økte maksimal kraftproduksjon.

Kan sykling kan gjøre deg til en bedre løper? 

Denne studien konkluderer med at sykkelintervaller kan øke prestasjonen i løp, men at hvor lang pause man velger å ha mellom intervallene påvirker ulike faktorer. Dt er dermed viktig å vite hva man ønsker å påvirke med intervalltreningen, og legge opp økten deretter. 

Dette er kun en studie, og det finnes svakheter som for eksempel få forsøkspersoner og kort intervensjonstid. Funnene er likevel spennende med tanke på at effektene av pausene er noe veldig mange undervurderer, og som regel er det da snakk om for lange pauser. 

Les innlegget "Går du i pausefella?"

Uansett hva vi ønsker å oppnå med treningen vi legger så uendelig mye tid på er det viktig å huske på at selv om det bør planlegges nøye, er det også lov å ha det gøy!

GOD Lørdag!

Les hele studien her:

High-Intensity Cycling Training: The Effect of Work-to-Rest Intervals on Running Performance Measures. Kavaliauskas,

Mykolas1; Aspe, Rodrigo R.2; Babraj, John. Journal of Strength & Conditioning Research: August 2015 - Volume 29 - Issue 8 - p 2229?2236

2 kommentarer

Jeanette

29.08.2015 kl.23:24

Du har en flott og inspirerende blogg! Blir veldig glad om du vil følge meg også:) ha en fin lørdagskveld :)

KunnskapsrikTrening

09.09.2015 kl.20:40

Jeanette: Hei og takk for det :) Ønsker deg en super uke videre!

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Instruktør for utendørs gruppetrening på Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole.
Driver Utetrening Fornebu med mammatrening, bootcamp og personlig trening utendørs. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits