Tung styrketrening + utholdenhetstrening = sant! Anbefalt lesestoff

"Jeg kan ikke trene styrke fordi da blir jeg for tung til å løpe, eller får for trege lår for å sykle"  

Dette er en vanlig oppfatning om det å kombinere tung styrketrening og prestasjoner i utholdenhetsidretter, ikke bare hos idrettsutøvere, men også hos hverdagsmosjonisten og Birken-utøveren. 

Men er det slik at det å trene tung styrketrening vil ødelegge for prestasjoner innenfor løping og sykling? Blir man for tung, eller vil mer muskelmasse ødelegge for utholdenhetsidretten?


Mange ivrige mosjonister innenfor løping og sykling velger bort tyngre styrketrening fordi dette ikke har vært vanlig å innlemme i et treningsopplegg opp mot for eksempel Birken. Men er dette egentlig så lurt?

Nå har en doktorgradsstudie på Norges Idrettshøyskole sett på nettopp effekten av tung styrketrening på underkropp på prestasjoner innenfor løping og sykling. 

Kort fortalt ble treningsgruppen av forsøkspersonene utsatt for et treningsprogram med tung styrketrening (4-10 repetisjoner, 4 øvelser) på ben to ganger i uken. Kontrollgruppen trente ikke styrketrening. 

Alle forsøkspersonene ble testet med ulike prestasjonstester innenfor sykkel og løp, og det ble påvist økt prestasjon for gruppen som hadde trent tung styrketrening i både sykling og løp på de fleste testene. Det ble ikke nødvendigvis påvist økt oksygenopptak, men bedre utnyttelsesgrad og arbeidsøkonomi.

Les om studien og alle detaljene rundt intervensjonen HER. Anbefalt lesestoff!

Olav Vikmoen disputerer 5. oktober 2015, og anbefaler alle å ha to økter hver uke med styrketrening, i tillegg til utholdenhetstrening.

Det kan vi klare!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Instruktør for utendørs gruppetrening på Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole.
Driver Utetrening Fornebu med mammatrening, bootcamp og personlig trening utendørs. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits