Jenter på doping- vanligere enn vi tror?

Tidligere denne uken deltok jeg på en veldig spennende temakveld med tittelen "Jenter og doping". Seminaret ble holdt på Norges Idrettshøyskole i regi av Antidoping Norge. 

Med flere forelesere som snakket om det samme temaet på ulike måter, fikk vi et innblikk i en verden av doping som nå også består av jenter og kvinner, og ikke bare typiske "bole-gutter".


Hva er doping?

Fellesbetegnelsen på såkalt doping er Anabole Androgene Steroider (AAS), og er svært kort fortalt syntetiske stoffer som likner kroppens eget mannlige kjønnshormon, Testotsteron, og vil derfor også påvirke kroppen på samme måte. Å innta denne typen stoffer vil, for både kvinner og menn, føre til blant annet muskelvekst, men vil også gi mange negative bivirkninger.

Bruk av AAS vil påvirke kroppens egenproduksjon av kjønnshormoner negativt slik at kroppen ikke klarer å opprettholde produksjonen når dopet ikke lenger inntas. Dette er svært uheldig for menn, da menn er mer avhengig av egen testosteronproduksjon enn kvinner (som også har egenproduksjon av mannlig kjønnshormon). 

Ved bruk av doping inntas AAS i svært større konsentrasjoner enn kroppens egenproduksjon, noe som fører til store forstyrrelser i hormonbalansen, som igjen gir negative bivirkninger som aggressivitet, kviser, forstyrrelser på kjønnsorganer, mer hårvekst, utvikling av bryster hos menn, mindre bryster hos kvinner og mye annet. 

Testosteron omvandles til østrogen hos både kvinner og menn, noe som blir svært uheldig når konsentrasjonene av Testosteron er skyhøye i forhold til kroppens normale Testotsteron-konsentrasjon.


Bildet er hentet fra Googlesøk på anabole steroider. 

Les mer om AAS HER.

De fleste som bruker doping av ulike typer er på jakt etter den "perfekte kroppen", eller som prestasjonsfremming i ulike konkurranser.

Spennende foredrag! 

Foreleserne belyste temaet om jenter og doping på ulike måter, både kvalitativt, kvantitativt, subjektivt, og fra et faglig perspektiv 

Astrid Bjørnebekk: Doping og hjernen: Anabole steroider: effekter på hjerne og atferd. Hjerneforsker med kvalitativt perspektiv på temaet. Foreløpig kun en kort introduksjon til en pilotstudie på kvinner og doping. 

Ingveig Innerdal: Doping blant vanlige jenter: En kvalitativ studie av anabole steroider blant kvinner. Presenterte masteroppgave på kvalitative innsamlede data fra intervjuer av 8 kvinner som bruker anabole androgene sterioder. Dette er de samme kvinnene som Astrid Bjørnebekk bruker som forsøkspersoner i sin studie. 

Dopingtelefonen: Presentasjon av Dopingtelefonen som både er gratis og anonym. 

I tillegg var det et innslag fra en tidligere dop-bruker som nå jobber for Antidoping Norge med opplysning og foredrag; "Doping gjør deg til kongen på haugen, samtidig som du signerer en kontrakt med djevelen". 

Det er ingen tvil om at doping blant både kvinner og menn er et økende problem, det ødelegger hver enkelt kropp, det er vanlig blant alle typer mennesker, og det gjør at veldig mange har et urealistisk kroppsideal. 

Hvordan skal både brukere og alle andre bli informert om hvordan man kan gå frem for å oppnå en godt trent kropp uten å benytte seg av doping? 

Faglig påfyll er alltid godt å få med seg!

Les mer i materiell fra Norsk Antidoping "Ren trening": 

Én kommentar

arvid klokk

23.10.2015 kl.14:49

Antidop Norge gjør mye bra., men ikke altid desverre. Om du er i en situasjon du kan bli sjekket og du har spørsmål til dem så er dem veldig negativ. Lang historie men ser man den siden så "mister" man lit motet desverre. Saken gjelder ikke meg men en i miljøøet. Har ikke rett til og si navn desverre...

Skriv en ny kommentar

KunnskapsrikTrening

KunnskapsrikTrening

31, Oslo

Velkommen!
Jeg er en Oslo-jente med mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Personlig trener, kostveileder, treningsveileder og spinningsinstrukøtr fra NIH. Instruktør for utendørs gruppetrening på Fornebu, og ekspertskribent for Sunn&Sprek.no. Gym- og naturfagslærer på videregående skole.
Driver Utetrening Fornebu med mammatrening, bootcamp og personlig trening utendørs. Lyst å trene med personlig trener hjemme eller ute, eller har du spørsmål eller ønsker et samarbeid?
hh@kunnskapsriktrening.com

Siste innlegg

Kategorier

Arkiv

hits